Forum > i30 PD

Hyundai i30 opinie

<< < (3/5) > >>

Leszek64_64:
Witam.
Mój model to 1.4 MPI - jednak jakieś ogólne uwagi mogą się przydać.
Mój przebieg to prawie 14 tyś. Użytkuję autko od czerwca 2017.
Minusy:
- mało KM ( przydało by się w tym modelu co najmniej 120)
- AEB (praktycznie bezużyteczne, deszcz -kamera nie działa, słońce -nie działa, światła wieczorem- nie działa)
- DAA (system monitorowania zmęczenia kierowcy - gadżet mało praktyczny)
- system start=go (moim zdaniem totalna kicha- miedzy bajki można włożyć to, że układ odpowiednio zostaje przesmarowany, szczególnie przy jakości naszego oleju)
- zużycie paliwa sporo wyższe niż podaje producent
- lekko ograniczona widoczność z przodu (masywne słupki przednie)
- sprzęgło (trochę czasu trzeba żeby się przyzwyczaić - wciskanie do podłogi)

PLUSY:
- wyciszenie (naprawdę niezłe)
- światła (mam pakiet ledowy) super, doświetlanie zakrętów, automatyczne przełączanie świateł- naprawdę działa
- zawieszenie (wchodzenie w zakręty - mam wrażenie że nie muszę go prowadzić)
- tempomat ( przydatny)
- ogranicznik prędkości  (?)
- system LKAS (bardzo przydatny - szczególnie na dłuższych trasach)
- bagażnik (dosyć pojemny, dwa poziomy podłogi w bagażniku - dla mnie nieprzydatne)
- wspomaganie ruszania pod górkę ( bardzo przydatne)
- system Bluetooth (mam pakiet  BUSINESS - duży plus)
- regulacja podparcia lędźwiowego fotela kierowcy ( rewelacja bo wcześniej nie miałem)
Ogólnie bardzo dobrze oceniam jako całość.Kilka moich wcześniejszych samochodów to były Fordy. Następny też będzie Hyundai. :-o
Może nie są to zbyt profesjonalne uwagi ale może komuś pomogą w wyborze nowego auta.

qbadm:
Co do systemu AEB to mam pewne przemyślenia :) Skoro każdy system poprawiający bezpieczeństwo w i30 korzysta z tej kamery to dlaczego akurat AEB zgłasza często problemy z działaniem? :) Ano dlatego, że to system, którego działanie musi być w 100% pewne, bo to przecież autonomiczne hamowanie a wiadomo jak może się skończyć. Każdy inny system w i30 ma większą tolerancję na kamerkę, np automatyczne światła drogowe czy LKAS działają u mnie bez problemu :) Co to systemu kontroli zmęczenia kierowcy, to już kilka razy wyczuł zmęczenie u mnie, nie skłamał, rzeczywiście byłem wtedy zmęczony i reakcje miałem opóźnione za kierownicą:)

figur:
Spróbuj jeszcze megane. Zrobiłem jazdę próbną i jest wporzo. Cichy, więcej miejsca, wnętrze wygląda solidnie.

wajkii:
Megane oglądałem tylko w salonie. Obsługa kokpitu i brak miejsca z tyłu na stopy przekonały mnie aby poszukać czegoś innego.

DrAdi:
Zastanawiam się w ogóle nad skrzynią - ręczna vs DCT w 1.4 T-GDI.

Ktoś może ma taką wersję z automatem, jak się sprawuje, czy miał jakieś problemy?

Ciekawe ile faktycznie km bezawaryjnej pracy wytrzyma takie DCT?

Miałem okazję jechać Kią Niro z taką skrzynią (wiem, inny model skrzyni, ale pokrewny) i byłem na prawdę oczarowany (mimo, że jeździłem też DSG od VW, to faktycznie skrzynia jest nieco wolniejsza, ale precyzja jest chyba bardzo podobna).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej