Forum > i30 PD
Przegląd serwisowy.
robaszek127:
W serwisach też pracują papracze i wymieniacze ale za duże stawki. Dobrze wiedzą, że ludzie muszą zrobić przegląd i zapłacą ile zawołają. Dlatego liczą 300zł roboczogodzinę gdzie olej wymienia pewnie praktykant ze stawką 15zł/h.
Jeśli nie umie się samemu naprawiać to warto znaleźć mechanika co nie zawsze ma piękny zakład ale naprawia niedrogo i dobrze.
weuek:
Dobry mechanik nie pracuje w aso latami, tylko zakłada własną działalność. A często, mimo dostępu do wszelkich instrukcji serwisowych, nie chce się im czytać i robią rzeczy "na pałę" - podczas naprawy z OC sprawcy podziubali mi podłokietnik, bo nie wiedzieli, że jest w nim specjalny otwór na wkrętak. A wtedy to auto nie było już produkowane, czyli wszelkie jego aspekty były dobrze znane. Lenistwo i ignorancja, a rachunek zwykle bardzo wysoki za byle co.
Tak czy srak, znam takich co w aso wierzą bezkrytycznie. To zwykle ci kupujący nowe auta.
tomilipin:
--- Cytat: robaszek127 w 29 Marzec 2022, 19:21:33 ---Dałeś swoje rzeczy to policzyli drożej za robociznę i wyszli na swoje.
--- Koniec cytatu ---
Całkiem możliwe, ale myślę, że po prostu cena roboczogodziny w tym roku trochę podskoczyła.
Cena roboczogodziny w ASO, z którego korzystam:
2020 rok - 269 zł
2021 rok - 269 zł
2022 rok - 379 zł
Cena filtra oleju w ASO, z którego korzystam:
2020 rok - 38,57 zł
2021 rok - 44,14 zł
2022 rok - 44,66 zł
robaszek127:
To drożej niż roboczogodzina w Mercedesie :D Dziś czytałem, że gościu w necie zrobił dym, że w ASO mercedesa chcieli policzyć mu od elektryka B klasy 2x większą stawkę niż za spalinowy czyli 700zł godzina.
Wymian oleju plus filtrów to 10min roboty z paleniem fajki na dworze. A wiadomo u nich to potrwa 2 godziny i stąd potem ceny. Ja bym jeszcze sprawdził, czy filtry były wymienione bo kolega serwisował Forda to potem mówił, ze kabinowy filtr był czarny jak zaczął samemu robić a przecież na fakturze zawsze była wymiana.
tomilipin:
--- Cytat: robaszek127 w 30 Marzec 2022, 21:22:20 ---Wymian oleju plus filtrów to 10min roboty z paleniem fajki na dworze. A wiadomo u nich to potrwa 2 godziny i stąd potem ceny.
--- Koniec cytatu ---
Jak pisałem wyżej, ASO twierdzi, że to przegląd rozszerzony, więc nie tylko wymiana filtrów i oleju, ale także 28 innych punktów, m.in. (o ile dobrze pamiętam) sprawdzają moment dokręcenia śrub w połączeniach metalowo-gumowych.
W zeszłym roku sprawdzałem, czy wymienili filtry - wszystko było czyste, więc wymienili.
Postów kolegi weuek z reguły już nie czytam bo wnoszą tylko narzekania, ale tu zauważyłem fragment:
--- Cytat: weuek w 30 Marzec 2022, 10:12:41 --- znam takich co w aso wierzą bezkrytycznie. To zwykle ci kupujący nowe auta.
--- Koniec cytatu ---
Mam dla ciebie niespodziankę - jak kupisz nowy samochód to dowiesz się, że korzystanie z ASO to nie kwestia bezkrytycznej wiary, lecz przymusu, jeśli chcesz mieć gwarancję. I nie mam zamiaru wdawać się w dyskusje na temat przydatności gwarancji, gdyż w tym temacie omawiamy przegląd serwisowy.
Nawigacja
[#] Następna strona