Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] [Grand Santa Fe] problem z napędem 4X4

(1/4) > >>

orson_k:
witamwszystkich
zacznę od początku zakupiłem santa fe z 2006 r 2,2 crdi
od pewnego czasu mam problem z napędem,kiedy przednie kola zrywajaj tył wcale sie nie załącza,i po krótkim czasie miga kontrolka ostrzegawcza napedu :-.:
jestem po wymianie tylnego mostu ale problem nadal nie ustąpił. sprawdziłem napiecie na wtyczce co wchodzi do tylnego mostu jest tam cos około 5 v. gdy włącze napede przyciskiem 4wd nie mozna zakręcić wałem. mozliwe ze zakupiłem uszkodzony tylny most? miał ktoś moze podobny problem ?

Lechoniewicz:
Witam. Kontrolka sygnalizuje brak poboru pradu przez elektromagnes. Tylny napęd jest dołączany przez elektromagnes, który po podaniu na niego 12v "skleja" tarczki cierne i tył zaczyna pracować. Skoro mruga kontrolka napedów, tzn że komputer podaje zasilanie, ale nie widzi poboru prądu przez magnes, co odczytuje jako usterkę (niedopięcie tyłu) na początku szukał bym w instalacji elektrycznej, gdyż sam magnes bardzo ciężko jest uszkodzic. sprawdź miernikiem czy po załączeniu napędu przyciskiem jest na niej 12v. jeżeli nie ma, bądź jest niższe to trzeba szukać w elektryce.  

Co do zakręceniem wału, jeżeli auto jest na kołach to nie zakręcisz nim, gdyż wał jest spięty ze szkrzynią biegów, więc naturalnie przednie koła go blokują

orson_k:
dzis odkreciłem wał od reduktora tego z przodu co jest przy skrzyni. podniosłem auto na podnośniku. wałem mozna było krecić   po właczniu przycisku 4wd kręcenie wałem powodowało krecenie sie kół z tyłu. ztego wynika ze tył jest sprawny. a jeśli chodzi o przód ten reduktor przy skrzyni to czy jest włączony, wyłączony przycisk 4wd cały czas można kręcić ta przystawką. z moich obserwacji wynika ze to ta przystawka do skrzyni nie daje mometu obrotowego na wał.  czy ktoś to rozbierał i regenerował ? czy nie warto sie w to bawić i kupić uzywkie ?

[ Dodano: 2018-02-19, 17:09 ]
czy  reduktory sie różnia od automatu i manual?

Zibi.S68:
Witaj kolego podpowiem Ci tyle, że przyciskiem 4WD wcale nie załączasz tylej osi tylko blokujesz napęd 50/50 masz to w instrukcji, jeżeli jej nie posiadasz to sobie ściągnij z zakładki downloand. Tam masz opisane działanie napedu 4WD. Zapewne ta skrzynka co ją odłączyłeś co ją niektórzy mylnie nazywają reduktorem jest odpowiedzialna za twoje kłopoty lub moduł sterujący nią jeżeli takowy jest. Zdiagnozuj sobie samochód Cascadą. Ja mam co prawda SM ale napęd mam taki sam.Pamiętaj guzikiem 4WD tylko blokujesz napęd, niektórzy twierdzą inaczej ale to ich sprawa i rozwalają tylne mosty. Po zablokowaniu mostów buda Ci sztywnieje każdy to wyczuje, blokada jest załączona do 40km/h przy 30km/h zaczyna się wyłączać. Napędu nie zaleca się włączać na nawierzchni z dobra przyczepnością ponieważ można go uszkodzić. Przednie kola w stosunku do tylnych na łukach drogi obracają się z inną prędkością i gdzieś musi nastąpić ich uślizg na pewno tego nie zrobią na nawierzchni o dobrej przyczepności. Daj znać co było przyczyna awarii Pozdrawiam.

kosmos2011:
Wyłącz pogrubienie B

Czy komputer podaje jakieś błędy?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej