Forum > i30 PD

Żarówki LED do jazdy dziennej

<< < (4/7) > >>

ELETomek:

--- Cytat: "weuek" ---Na badaniu technicznym były i kolizję zaliczyły, w której nie stałem się sprawcą z ich powodu.
--- Koniec cytatu ---

Kolega tomilipin chyba trochę się rozpędził z tym sprawstwem z powodu niewłaściwych żarówek.
Ale jakby policja zabrała dowód przy tej kolizji z uwagi na nie właściwe żarówki to mogłyby być problemy np z uzyskaniem odszkodowania z OC sprawcy.

To, że auto przeszło przegląd to tylko znaczy, że diagnosta był mało dociekliwy, a nie to, że takie ledy są zgodne z przepisami.

weuek:
Do tego diagnosty jeżdżę, bo porządnie sprawdza, a nie w 3 minuty.

Przepisy są idiotyczne. Gdyby były normalne, to nie potrzebowałbym żadnych świateł do jazdy w dzień. Lato cyklicznie spędzam w kraju z takimi normalnymi przepisami i wstyd mi za te u nas.

tomilipin:

--- Cytat: "weuek" ---Na badaniu technicznym były...
--- Koniec cytatu ---
Czy na badaniu technicznym ktokolwiek sprawdza światła do jazdy dziennej? Przez kilka ostatnich przeglądów nikt nawet nie zerknął u mnie na te światła, nie tylko w obecnym i30 ale też we wcześniejszej Octavii.

--- Cytat: "ELETomek" ---Kolega tomilipin chyba trochę się rozpędził z tym sprawstwem z powodu niewłaściwych żarówek.
--- Koniec cytatu ---
Mam znajomego policjanta, który przekazał mi taką informację. Jeśli po kolizji wezwani na miejsce policjanci zauważą u uczestników elementy pojazdu niezgodne z przepisami to może to być podstawą do podejrzenia o niesprawność pojazdu, a w rezultacie wskazania go jako sprawcy.
Dosłowny przykład policjanta: "panie, on mnie oślepił tymi LEDami, ja zacząłem hamować, ale w ogóle nie widziałem drogi i dlatego w niego uderzyłem!". Wystarczy taki tekst i nagle role sprawcy i poszkodowanego mogą się odwrócić. Mogą - nie muszą.

weuek:
Tak. Tak samo jak wszystkie inne w pojeździe.

Właściwie to na sprawdzeniu świateł mi nie zależy, bo sam usuwam usterki na bieżąco, ale ten diagnosta bardzo porządnie sprawdza spód pojazdu, nawet kondycję śrub w wahaczach (tylnych).

ELETomek:

--- Cytat: "tomilipin" ---Dosłowny przykład policjanta: "panie, on mnie oślepił tymi LEDami, ja zacząłem hamować, ale w ogóle nie widziałem drogi i dlatego w niego uderzyłem!"
--- Koniec cytatu ---

Ja nie jestem zwolennikiem zakładania do auta niehomologowanych części ale tu mówimy o światłach DRL, więc uważał bym z takimi tekstami bo inny policjant mógłby takiego oślepionego pacjenta skierować do okulisty :-P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej