Autor Wątek: [Getz] [Getz] Cieżko wchodzą niektóre biegi  (Przeczytany 10332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marrgoss

• Giełda
[Getz] Cieżko wchodzą niektóre biegi
« dnia: 02 Maj 2015, 09:31:49 »
Witam
Do tej pory skrzynia biegów to był jeden z najbardziej chwalonych przeze mnie elementów Getza w porównaniu z innymi autami, z którymi miałem do czynienia.
Odpowiedni skok, lekkość działania, precyzja, przełożenie itd.
Niestety dość nagle z dnia na dzień pojawił się problem w postaci ciężko wchodzących niektórych biegów - zwłaszcza 2. i 5.
Zastanawia mnie co to może być.
Obstawiałem linki i ich połączenia z innymi elementami typu skrzynia czy lewarek, ale wczołgałem się pod auto i nie zauważyłem niczego niepokojącego. Jednak nie udało mi się dotrzeć czy raczej zajrzeć do miejsca gdzie te linki łączą się z samą skrzynią.
Czy macie jakieś sugestie w czym tkwi problem?
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:16:50 przez Brt »

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maj 2015, 12:43:09 »
Może sprzęgło się kończy? Inną przyczyna może też być zbyt niski poziom oleju w skrzyni.

Offline marrgoss

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Maj 2015, 11:19:18 »
Problem wystąpił dość nagłe i nie zauważyłem tłustych wycieków.  Mniej więcej w tym samym czasie puściły mi trójniki na wężach wodnych pod ktore jest podłączony reduktor. Może płyn coś zalał?

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maj 2015, 15:10:14 »
Jeśli nie jest to wina oleju, to problem może powodować jak już wcześniej wspomniałem zużyte sprzęgło. Inna przyczyna to uszkodzone lub źle wyregulowane linki /drążki, albo niesprawny wybierak. Lub, jeśli układ sterowania jest hydrauliczny, jego zapowietrzenie. Równie dobrze przyczyną może być zużycie synchronizatorów.

Jak widać przyczyn może być wiele, także nie pozostaje Ci nic innego jak wizyta u fachowca i właściwa diagnoza.

Czasem przyczyna problemów bywa zaskakująco banalna. Biegi nie wchodzą, bo pod pedał dostał się np. zwinięty dywanik  :mrgreen:

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maj 2015, 19:00:57 »
Akurat sam jeździłem kilkoma autami i w getzie jakoś nie jest wybitna skrzynia czy sprzęgło. Trzeba się nauczyć bo przesiadając się z innego auta często mi gasł silnik przy ruszaniu.
Sam miałem problemy i też myślałem że to wina sprzęgła czy skrzyni biegów bo zgrzytała trójka przy redukcji z 4 biegu. Miałem wymienić oleja to koszt nie mały. A co się okazało?
W getzie akurat 1.3  mamy na końcu linki przy skrzyni taką tuleję metalowo- gumową zakładaną na dzyndzel od skrzyni. Tak w wyrabia się się guma i dlatego pojawiają się luzy i zgrzyty. Dałem w miejsca wole w tulei trochę sylikonu i teraz jest lepiej. Wiadomo można kupić nową linkę.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maj 2015, 22:27:06 »
jeśli masz hydrauliczne sprzęgło sprawdź czy płyn w układzie jest czysty . ja dziś wymieniałem u siebie bo przez to jaki tam był syf nie mogłem zmienić biegów . u mnie była woda , resztka płynu i pełno syfu i takiej mazi olejopodobnej . płukanie układu nowym płynem i zalanie do pełna świeżym płynem rozwiązała wszystkie problemy .

Offline servicemen

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maj 2015, 19:09:06 »
Zobacz czy masz całe poduszki silnika i skrzyni.

ziutek

• Gość
Problem z biegami na mrozie...
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudzień 2017, 16:50:31 »
Nie znalazłem podobnego tematu...
Nagle pewnej zimowej soboty odpalam samochód, a tu biegi nie wchodzą... Przy próbie wrzucenia wstecznego charczy a inne nie chcą wejść (drążek nie jest przymarznięty, rusza się swobodnie). Jak zgasze auto, wrzucę 1 i odpalę to mogę jechać. Z początku kolejne biegi wchodzą też niełatwo, a po kilkudziesięciu minutach jazdy jest już "prawie" normalnie...
Czy to jakiś olej? Który i jak go dolać?
Dzięki za zainteresowanie...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Grudzień 2017, 19:36:39 »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudzień 2017, 19:56:08 »
Najpierw odpowietrz wybierak bo w nim pewnie jest stary płyn już wodnisty.U mnie olejnie był wymieniany i biegi wchodzą dobrze a zmiana nie przebiega ciężko.
Najlepiej widać w duże mrozy jaki jest olej.

ziutek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Styczeń 2018, 10:55:41 »
Problem tak zniknął jak się pojawił - nagle, ale powrócił.
Aktualnie jak wrzucę bieg, dam sprzęgło i odpalam to autko ignoruje sprzęgło i zasuwa do przodu (lub do tyłu jeśli odpalam na wstecznym. Dodam że problem raz jest a raz go nie ma (czy to od pogody czy nie... myślę że trochę tak choć dziś zimno nie jest jakoś)

Czy za winowajcę nadal można uważać ten płyn, bo obawiam się oczywistej odpowiedzi - sprzęgło... Ale co to może być że raz działa a raz nie?

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Styczeń 2018, 18:34:22 »
szybciej siadło wspomaganie sprzęgła-

ziutek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Styczeń 2018, 11:59:55 »
Dzięki za hipotezę, powiedz o jakiej części konkretnie mowa? POMPKA SPRZĘGŁA - WYSPRZĘGLIK czy coś takiego?
Czy da się jakoś sprawdzić czy to ta część zawodzi?
Aby to wymienić też trzeba rozebrać skrzynie?

Słyszałem też teorie że może to być docisk sprzęgła...

Aktualnie po odpaleniu biegi nie wchodzą, ale jak już uda się jakoś jedynkę wbić  to mogę jechać (zmieniając biegi normalnie) najpewniej do czasu kiedy będę potrzebował wstecznego

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Styczeń 2018, 18:32:27 »
Na początku warto odpowietrzyć by nowy płyn tam się dostał. U mnie po zakupie chcieliśmy to zrobić i na początku własnie znikły biegi.Dopiero kilka prób pomogło.

Offline DeDallus

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Luty 2018, 09:51:49 »
Cytat: "ziutek"

Słyszałem też teorie że może to być docisk sprzęgła...

Aktualnie po odpaleniu biegi nie wchodzą, ale jak już uda się jakoś jedynkę wbić  to mogę jechać (zmieniając biegi normalnie) najpewniej do czasu kiedy będę potrzebował wstecznego

Miałem ten sam problem w innym aucie, konkretnie Renault Scenic. Zużyło się łożysko oporowe i docisk. Musisz zmienić sprzęgło ;)