Autor Wątek: PROBLEM Z BAKIEM  (Przeczytany 36338 razy)

Offline dr.boczek

• HKP
  • **
Odp: PROBLEM Z BAKIEM
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Luty 2021, 19:40:34 »
Jestem użytkownikiem i30 od miesiąca. Raz tylko zapaliła mi się rezerwa i przy tankowaniu weszło mi 40 litrów... pomyślałem sobie że pewnie jest 10 litrów rezerwy... dziwne ale spoko. Dziś  na jednej z grup ktoś poruszył problem, poczytałem Wasze wpisy i pojechałem zatankować mimo tego że miałem ponad pół zbiornika. W sumie to zasięg mi zawsze pokazywał po tankowaniu na full 630-650km, wydawało mi się trochę mało bo w skodzie miałem zbiornik 45l i po tankowaniu zasięg minimum 700-750km ale też nie wiedziałem jaki dokładnie zbiornik mam i30 - okazało się ze większy o 5 litrów!

Od ostatniego tankowania do pełna przejechałem 290km ze spalaniem 6,4l wiec wyszło mi że powinienem wlać około 18,5 litra
Lałem paliwo bardzo powoli (nie wyobrażam sobie tak tankować całego zbiornika) i weszło mi 25,5 litra do pierwszego odbicia ale nic więcej nie próbowałem już dolewać. To jest 7 litrów więcej! Zasięg nagle komputer pokazuje 709km (przy średnim spalaniu 6,4).

Tylko żeby cierpliwości mi wystarczyło...

Offline miro

• Giełda
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Marzec 2021, 14:31:44 »
To ja tylko podpowiem, że wskaźnik zasięgu w i30 dobrze wskazuje, tzn. wczoraj gdy dojeżdżałem do stacji tankowania, to wciąż mi pokazywał zasięg 7 km. Do baku weszło bez jakiegoś "upychania" 45 litrów. Pewnie 1-2 litry powolutku bym dolał, to daje jakieś 3-4 litry "twardej rezerwy" poniżej wskazań zasięgu komputera.

Offline dr.boczek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Marzec 2021, 17:01:20 »
Ja po kolejnym tankowaniu, pokazywało mi jeszcze 49km zasięgu. Na pełnym zbiorniku tankowanym w emerycki sposób przejechałem 703km przy średnim spalaniu z komputera 6,4l rzeczywiste spalanie jest więc nieco większe i wychodzi 6,78 a że robię głównie trasy po mieście to i tak nie jest źle. Żadnych dłuższych tras w tym miesiącu nie robiłem. Normalnym tankowaniem weszło 41litrów, jak zacząłem powoli dolewać jak poprzednio to weszło jeszcze 7 litrów do odbicia - wychodzi na to że ten typ tak ma choć jest to wkurzające bo to jednak dodatkowe 100km do przejechania. Wrzucę screena z fuelio i zdjęcia dla potwierdzenia.

Offline wafel

• Giełda
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Czerwiec 2021, 18:19:16 »
Ja zauważyłem przy tankowaniu , że jak tankuje normalnie i do pierwszego wybicia to komputer pokazuje zasięg ok. 650 km. Ale jak pod koniec powoli i z pauzą i też do wybicia to już zasięg zwiększa się na 740 km. Ciężko zatankować normalnie do pierwszego wybicia full zbiornik. Tankuje zawsze do wybicia. A spalanie wg. komputera w trybie mieszanym (więcej trasa) waha się od 5,5 do 6,1 lato. Na trasie 110-120.

Offline kriss73

• HKP
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Czerwiec 2022, 18:46:05 »
Czerwiec 2022 r. Sprawa, którą opisujecie dotyczy również mnie. Odebrane i30 DPi zostało zatankowane do pełna po zapaleniu się ikony rezerwy. Weszło 40 litrów. Komputer pokazuje zasięg 750 km.

Offline kamill94

• HKP
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 20 Kwiecień 2025, 17:19:49 »
Dodam od siebie, że u mnie rezerwa to też 40L do pełna na stacji.
Ale mam do tematu jeszcze pytanie, czy to normalne, że po tankowaniu komputer mi pokazuje np 660km, ale w rzeczywistości po przejechaniu 550km już znów mam rezerwę i zasięg wskazuje te ~40km. To gdzie ucieka ta reszta kilometrów?

Offline NonPhixion

• Giełda
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Maj 2025, 10:27:03 »
Miałem już kilka Hyundaiów, ale tylko w tym nowym jest taka dziwna przypadłość z tankowaniem.

Bak 50 litrów. Na virtual cockpicie zasięg 63 kilometry i nie świeci się kontrolka rezerwy. Po podjechaniu na stację zatankowane do pierwszego odbicia 38,54 litra paliwa PB95.

Spalanie aktualnie mam 6,4 litra na 100 kilometrów.

Pytanie brzmi: Ile musi zostać zasięgu, aby pojawiła się kontrolka rezerwy?

W służbowych skodach, a też miałem kilka zawsze jest tak, że jak jest +-100 kilometrów zasięgu to zaświeca się kontrolka rezerwy.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2025, 10:30:35 przez NonPhixion »