Forum > i30 PD
Problemy z AEB
fracz:
Ja sobie chwalę ten system. W ustawieniach autka można zmienić czułość, są 3 poziomy, domyslnie włączony drugi i na takim właśnie jeżdżę.
Ostrzega najczęściej w korku jak pojazd przed nami się zatrzyma a ja od razu nie zareaguje - wtedy się wyświetla tekst "uważaj przed Tobą" czy coś takiego, choć faktycznie wtedy zazwyczaj jest nienajlepszy moment na czytanie co tam jest ;-)
Raz nawet - wydaje mi się - chciał mi pomóc przy hamowaniu. Też sytuacja w korku. Cały czas widziałem co się dzieje ale auto zaczęło pikac, oceniłem ze spokojnie wyhamuje więc wcisnąłem lekko pedał hamulca a wtedy auto chyba na maksa bo aż nas pasy przytrzymaly. Dobrze że za mną nic nie jechało... Do pojazdu z przodu miałem jeszcze ok 1m.
2-3 razy zaczęło pikac na auto z naprzeciwka. Zawsze na duże/dostawcze na wąskiej drodze. Dobrze że tylko pika a nie hamuje wtedy ;-) z żoną się śmiejemy że tak wąsko było że nawet auto się balo...
Leszek64_64:
Witam.
Reakcja AEB raczej dziwna.
Po pierwsze piszesz, że 1 m od auta w korku. Podejrzewam, że raczej z prędkością około 60 km/h nie podjeżdżasz do auta poprzedzającego w korku, a przy (około) takiej prędkości reaguje hamowaniem AEB. Po drugie nie ma prawa (właściwie ustawione AEB) reagować na auta nadjeżdżające (no chyba że na czołowe :shock: )
Przejechałem już ponad 20 tyś. i dwukrotnie byłem w serwisie w sprawie AEB. Ale o takich reakcjach AEB chyba w ASO jeszcze nie słyszeli.Proponuję, w wolnej chwili podjechać do ASO. Bo takie nagłe i nieprzewidziane hamowanie może się źle skończyć. Pozdrawiam.
tomilipin:
--- Cytat: "Leszek64_64" ---20 tyś
--- Koniec cytatu ---
tyśęcy?
Poprawnie: 20 tys.
Co do tematu, ja również dziwiłem się czytając o reakcji AEB w korku. Od jakiej prędkości uruchamia się ten system? Leszek, piszesz o około 60 km/h - skąd taka informacja?
ryli1:
Wg mnie AEB działa tak, że im większa prędkość tym przy większej odległości od pojazdu poprzedzającego się uruchamia. Ale uruchamia się nawet przy bardzo małej prędkości w korku. Limitu nie sprawdzałem - może być rzędu 20 km/h.
Leszek64_64:
:cry: Witam.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.Te 60km/h dotyczy systemu LKAS.
Do aktywacji AEB (zgodnie z instrukcją) konieczna jest prędkość minimum 10km/h.
Jeszcze raz przepraszam.
Nawigacja
[#] Następna strona