Forum > i30 FD
Hyundai i30FD 1,6 CRDI -Nie zapala. Błąd czujnika położenia
pirew:
--- Cytat: "Clins299" ---Kolego w Renoult clio po odpięciu ukumulatora trzeba niekiedy z 10 razy albo i wiecej razy próbować otwierac drzwi z pilote potem kluczykiem odpalać ... pochodzi chwile i zgaśnie - imo odcina pompę paliwa. wyciąga się kluczyka zamyka drzwi z centralki i tak z 10 razy w końcu zaskakuje.
Podaj oznaczenia tych czujników może uda się przekopać internet bo na pewno coś tam o nich pisze.
Sprawdź gaśnik czy się nie zacina. Rozrządu bym nie ruszał. no chyba że rzegocze w co przy 160 raczej niema miejsca... ja mam przebieg 172 tys. z czego zrobiłem sam 52 i nikt tam nie zaglądał i nie zaglądnę dopóki nie zacznie hałasować...
--- Koniec cytatu ---
1)Aku nie odpinałem - a prób robiłem setki
2)Czujnik Walu 39180-2A200 ; Czujnik Wałka 39300-2A000
3)Przekopałem "cały internet" i napisane jest o nich bardzo dużo - ale to tak jak w tej anegdocie : boli mnie palec ... poszukam w internecie ... po 4 godzinach wniosek : mam raka wątroby ...
4)gaśnik ?
5)tak jak pisałem "trochę pasuje" rozrząd - przebieg 175 tyś, troszkę już słychać było takie "coś" ni to łożysko ni to zawory ... a ostatnio jak wracałem z trasy 300 km to jakieś 100 km od domu na światłach coś rzęziło - aż się rozejrzałem bo myślałem że jakaś ciężarówka obok jest typu STAR ... ale tylko chwilę i jak ruszyłem to się unormowało - zignorowałem to bo mogło być wszystko ... kamyk się dostał czy coś / łożysko jakieś się ułożyło ... przestało - więc nie wnikałem - a był mróz i ciemno ... dojechałem do domu - a następnego dnia już nie palił ...
teraz łączę poprzednie objawy i jak się nad tym chwilowym rzężeniem zastanawiam to może coś się rozsypało i teraz zmienia odczyty na tych czujnikach ?
-ale to trochę jak z tym palcem i rakiem... wszystko pasuje
kosmos2011:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7660&highlight=schematy
P0340. P0341 to błądy czujnika położenia wałka rozrządu, a nie wału korbowego.
pirew:
wskazaną dyskusję widziałem ... i wiele innych ...
"Cały Internet" mówi raz tak raz tak ...
Wskazania programu: P0340 Czujnik położenia wału korbowego - awaria /Czujnik położenia wału rozrządu ...
I bądź tu mądry ;)
na wszelki wypadek testowałem oba :)
kosmos2011:
O jakiej dyskusji piszesz?
Klikasz na interpretacja błędów wybierasz diesla i błędy P0340, P0341 i masz podane jak co pomierzyć.
Choć lepiej czytaj dalej internety.
pirew:
:!: Po wymianie :
rozrządu,
pompy oleju ( pęknięta),
3 czujników wału i 3 wałka,
pompy paliwa,
wizycie "speca" z oryginalnym softem huidaia i wymianie softu na fabryczny
diagnozie i wymianie wtyczki przy czujniku wałka
sprawdzaniu zaworu przepustnicy
sprawdzaniu przekaźników,
kierowaniu na badanie wtryskiwaczy i ciśnienia ( na szczęście nie byłem),
zakupie nowej wiązki,
wizycie "lepszego speca" - i wykluczaniu powyższych oraz innych : zacięta cewka EGR ( nie była) , pomiarach napięcia dochodzącego na czujnik (od początku wiedziałem że jest dziwne - ale nie wiedziałem jakie ma być i w rozmowie wyszło że sprawdził i powiedział że 12v powinno dochodzić...)- po podpięciu na krótko napięcia 12V z aku do czujnika - samochód ZAPALIŁ : wniosek wiązka do wymiany lub skrzynka... a po kilku godzinach tel : zamieńcie bezpiecznik od tego czujnika ...
Okazało się że bezpiecznik był "nadpalony" i przez cały czas mimo sprawdzania wyglądał i dawał odczyty dobrego - prawdopodobnie dopiero po podłączeniu 12v się "dopalił" ...
Po wymianie na nowy : SAMOCHÓD ODPALA! :-D
Nawigacja