Autor Wątek: [Santa Fe SM] Podświetlenie przycisków  (Przeczytany 79506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

felkner

• Gość
[Santa Fe SM] Podświetlenie przycisków
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Grudzień 2015, 06:28:56 »

Michal91r

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Grudzień 2015, 07:18:39 »
Dzięki wielkie!
W takim razie siadam i zamawiam.
Pozdrawiam,

felkner

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Grudzień 2015, 07:28:43 »

Offline kamil3239

• HKP
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Styczeń 2016, 22:22:11 »
może ktoś napisać jakie to są dokładnie żarówki na zdjęciu powyżej

felkner

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Styczeń 2016, 09:07:26 »

Offline kamil3239

• HKP
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 13 Styczeń 2016, 17:43:31 »
dzięki Felkner.

felkner

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Styczeń 2016, 17:46:51 »

bobasiatko696

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Marzec 2016, 07:13:16 »
Mam pewien problem. Po wymianie żarówek w zegarach na diody (gotowe z rezystorem kupiłem za 3.50zł/szt) podświetlenie dostało szału, świeciło całe, potem przestało, potem wymieniłem jedną diodę i zgasły mi niektóre i smd przestały świecić. Wykombinowałem sobie żarówki (W5W?) w takich oprawkach ale z jakiegoś samochodu osobowego, wsadziłem i świeci wszystko bez problemu aż miło tylko że potencjometr nie przygasza ich prawie wcale. Jak nim kręcę to w nocy ledwo zauważam różnicę przygaszenia, jeżdżąc w nocy to trochę wali po gałach i warto ściemnianie mieć. Dodam że na diodach w ogóle nie reagował potencjometr na kręcenie nim. I teraz pytanie jak zrobić żeby naprawić regulacje? Możliwe że to przez żarówki z osobówki? (pytam jak blondynka prawdziwa bo mam już dość tej przygody z oświetleniem) Jak tak to skąd wziąć do santka oryginalne bo u mnie w mieście nie ma już żarówek tylko diody. Ale na diodach wszystko świruje.

compi

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Maj 2016, 23:47:57 »
Cytat: "bobasiatko696"
.... Dodam że na diodach w ogóle nie reagował potencjometr na kręcenie nim.....

Bo diody w tradycyjny sposób nie wysterujesz. Inna zasada działania.

Michal91r

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 11 Czerwiec 2016, 16:19:32 »
Witam Was ponownie.
Po rozebraniu środkowej części deski rozdzielczej i wyciągnięciu żarówki jest ona zgodna wyglądem ze zdjęciami kolegów z poprzednich postów.
Na allegro szukałem pod oznaczeniami T3, T4, T5.
Srednica podstawy
T3 = 8 mm
T4 =9.5 mm
T5 = 12 mm
Po zmierzeniu swojej ma ona średnicę 11 mm.
W takim razie podpowie ktoś , którą powinienem zamówić (LED)?
Chciałbym uniknąć zakupu, który później będzie nie do wykorzystania :)
Myślę, że warto wrzucić dokładny opis żarówek jakie znajdują się we wnętrzu samochodu. Numery katalogowe nie wszystko mówią. Wymienię wszystkie, opublikuję taką notkę.

Offline Ricardus

• HKP
  • **
    • https://www.facebook.com/riCARdus-Ryszard-Witaszek-1651459928513374/
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Czerwiec 2016, 12:21:53 »
Dodano: 2016-06-14, 12:21
Ostatnio wymieniłem prawie wszystkie żarówki w desce i zegarach. Kupiłem same żarówki i wymieniłem je w oprawie. Za żarówki zapłaciłem chyba 1,80 od sztuki. Pamiętajcie że jest kilka różnych rozmiarów tych żarówek w naszych autach, ja kupiłem wszystkie takie same bo tego nie wiedziałem, ale dzięki długim drucikom żarówek daje się je bez problemu zamontować. Robiłem eksperyment z diodami 12V, ale nie spełniły one moich oczekiwań co do jasności i mocy, więc je odpuściłem.

compi

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Grudzień 2016, 21:29:08 »
Wymieniłem spalone żarówki na led w podgrzewaniu foteli, regulacji położenia reflektorów i oświetlenia p.mgielnego. Led 12V o barwie ciepłej i rozmiarach 3 oraz 5 mm w zależności od tego jakie gniazda były zamontowane. Świecą praktycznie identycznie jak te oryginalne. Przy okazji montażu mat podgrzeających lusterka już zabierałem się za podświetlenie przycisków regulacji lusterek. Jest tam nawet przygotowane miejsce pod żarówkę. Nie miałem niestety miernika i jedyne w miarę rozsądne rozwiązanie to było podanie napięcia z przycisków opuszczania szyb. Próba odpalenia na krótko leda z nóżek ledów 3mm oryginalnie tam zamontowanych przez Denso nie udała się. Być może jest tam podane inne napięcie. Poza tym zagadką jest końcowy efekt podświetlenia tego minipanela z przyciskami jedną diodą. Wygląda na to, że niekoniecznie byłoby to choćby zbliżone wyglądem do pozostałych przycisków.

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Czerwiec 2017, 18:11:51 »
temat jest o guzikach wienc zapytam tutaj, czy panel sterowania szybami od strony kierowcy jest taki sam we wszystkich modelach silnikowych w wersi SM?

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Czerwiec 2017, 23:29:51 »
No i ok. Dziekuje  :-)