Autor Wątek: Gasnie po dodaniu gazu  (Przeczytany 8401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotrek50501

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« dnia: 30 Grudzień 2017, 20:59:32 »
Witam
Mam hyundaia santa fe 2.0 16v i jestem mega zadowolony do ostatnich dni. Auto zrobilo sie slabe zarowno na benzynie jak i gazie. Wymienilem cewki przewody i swiece iskrowe. Teraz gdy go odpalam wchodzi na obroty po dodaniu gazu na 6tys i slabnie stopniowo az w koncu gasnie. Juz nie mozna go zapalic. Dodatkowo jest dziwny dzwiek z filtra powietrza taki buczenie. Gdzie szukac przyczyny? Auto mi jest potrzebne a jestem uziemniony

Offline Barni

• HKP
  • **
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudzień 2017, 01:12:05 »
sprawdź katalizator/y

Offline Piotrek50501

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Styczeń 2018, 05:06:40 »
Sprawdziłem cewki zapłonowe pod kątem rezystancji. Jak to powinno wyglądać? Jakie są wartości prawidłowe? Miernik mam ustawiony na 200k i przy zdemontowanych cewkach zdjąłem ten cały palec z każdej i jak na zdj pokazałem badałem rezystancję między tymi końcami. I tak dwie z nich czyli jedna stara i jedna nowa -> po zbadaniu miernikiem nic się nie pojawia. A pozostałe dwie: stara ma rezystancję około 18,8 a nowa ma 21,9. Czyli jeśli nic się nie pojawia to cewka uszkodzona tak? W przypadku tej starej 18,8 miernik nie pokazuje ciągłego wyniku. Muszę poruszać końcówką od miernika by coś pokazało i po chwili wynik znika. Czy to jest normalne zachowanie?

Offline karino13

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Styczeń 2018, 19:45:36 »
Pompa paliwa lub cisnienie na listwie wtryskowej do sprawdzenia no i odczyt bledow na OBD II. Odlacz aku na noc .

Offline Piotrek50501

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Styczeń 2018, 07:31:30 »
Sprawdzałem błędy, był jedynie P0500 związany z czujnikiem prędkości pojazdu który wykasowałem i się więcej nie pojawił. Powodem tego że coś naprawialem było to, że od jakiegoś czasu auto robiło się coraz słabsze. Aż w końcu 70km/h z górki to był max, nie mógł się wkręcić na obroty powyżej 3-3,5tys. Ale zawsze odpalał normalnie i jeździł. (takie same objawy na gazie i benzynie)

Pierwsza diagnoza świece iskrowe- wymieniłem. Podczas wymiany zauważyłem, że są kiepskie przewody- wymieniłem. Auto o dtej pory chodziło gorzej. Myślę pewnie cewki- dokupiłem i wymieniłem jedną. Auto odpala ale po jakimś czasie gaśnie i nie można go zapalić przez jakiś czas potem odpala normalnie na chwilę. Dokupiłem kolejną cewkę i wymieniłem. Po jej założeniu auto odpaliło pochodziło chwilę i jak zgasł tak już nie ma możliwości go uruchomić ani na nowych ani na starych cewkach. Wymieniłem czujnik położenia wału i też nic.

Układ paliwowy. Dmuchnąłem w przewód od powrotu, było ciężko bo był jakby przypchany ale paliwo poszło do zbiornika. I potem mogłem dmuchać i słychać było bulgotanie w zbiorniku. Przewód doprowadzający paliwo. Próbowałem w niego też dmuchnąć ale nie ma możliwości. Tak powinno być? Dodam że paliwo normalnie idzie ze zbiornika.

Czy coś mogło się uszkodzić po wymianie świec cewek i przewodów? Nie wiem np moduł sterujący zapłonem? Bo z każdym krokiem gdy zmieniałem części od zapłonu auto chodziło coraz gorzej aż w końcu nie odpala wgle

Offline AbaraiRenji7th

• HKP
  • **
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń 2018, 07:51:18 »
Sprawdziłeś katalizatory? Z tego co zauważyłem w SMie to dość popularna usterka.
Ja to przerabiałem w benzynie - spadek mocy, laweta do mechanika, wymieniony czujnik położenia wału i auto przestało odpalać.
Trzy tygodnie postoju, kosmiczne scenariusze, paliwo podawane normalnie, iskra jest i bądź tu mądry. Okazało się że rozleciał się pierwszy kat i poleciał do tyłu zatykając kompletnie drugi. Pierwszy wymieniony, drugi wyczyszczony, od tego czasu śmiga jak ta lala.

Offline Piotrek50501

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2018, 09:40:11 »
Tylko zastanawia mnie czemu nagle podczas wymiany części od zapłonu- po kolei coraz gorzej palił? A po wymianie ostatniej cewki odpalił zgasł i po wszystkim. Teraz nie odpala. A jak sprawdzić ten katalizator?

Offline AbaraiRenji7th

• HKP
  • **
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2018, 12:10:47 »
Mogło postępować od przytkania do całkowitego zatkania.
U mnie do sedna doszedł rozgarnięty mechanik, nie jestem pewien, ale chyba po prostu rozpiął kolektor wydechowy przy silniku.

Ogólnie to zasada jak z paleniem w piecu - musisz mieć którędy oddać spaliny, jak nie ma przepływu powietrza to nie będzie spalania.

Offline Piotrek50501

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Styczeń 2018, 19:25:09 »
W sobotę robię podejście z modułem zapłonowym. Jutro go kupię. Kurcze 400zł ale auto mi jest potrzebne. Do tego jeśli to nic nie pomoże to odpinam cały wydech i próbuję. Jeśli to nic nie da to oddaje do mechanika. Chociaż lepiej jakbym sam zrobił. Ta satysfakcja  :-D A jakie są objawy padającego modułu zapłonowego?

Offline Piotrek50501

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Styczeń 2018, 20:29:12 »
Dzięki za podpowiedź. U mnie w mieście jedynie w inter carsie dostane na miejscu. A zależy mi na czasie. Najwyżej oddam i zamówie ten tańszy jak moduł rozwiąże problem

Offline kosmos2011

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Styczeń 2018, 21:25:49 »
Sprawdzenie cewki.
.

Offline Piotrek50501

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Styczeń 2018, 21:43:12 »
Cewki sprawdzałem i są dobre, nowe i parametry się zgadzają. Swiece nowe, przewody też nowe. Podczas grzebania przy układzie zapłonowym wystąpiły problemy i z wymienianymi częściami się nasilały. Ogólnie był słaby wolno sie zbierał i dlatego dokupiłem świece i przewody. Po wymianie świec i przewodów był jeszcze słabszy. Muł ale zapalał i jeździł. Po wymianie jednej cewki zapalał ale jechać się nie dało. Chwile pochodził i gasł. Przez jakiś czas nie można było go odpalić. Potem jak zapalił to chwile pochodził gasł i tak wkoło. Po wymianie drugiej cewki zapalił raz, potem zgasł i do tej pory nie odpalił. Dlatego spróbuję z modułem. Bo poza modułem i ewentualnie katalizatorem nie mam już pomysłów.

Offline kosmos2011

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Styczeń 2018, 21:44:38 »
Jakie świece i przewody (typ , producent)?

Offline Piotrek50501

• Giełda
Gasnie po dodaniu gazu
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Styczeń 2018, 22:03:17 »
Swiece i przewody NGK, świece zwykłe po 15zł/szt