Autor Wątek: Głębokość brodzenia,jazdy w wodzie a dolot - filtr powietrza  (Przeczytany 2331 razy)

walddix

• Gość
Witam wszystkich .
Mam takie pytanie jaka jest głębokość bezpiecznego brodzenia naszymi autkami w wodzie.
Wiem że piszą w instrukcji że niby 50cm ale czytałem wypowiedz jednego z właścicieli Santa fe SM że zalało mu silnik gdy jechał w Szczecinie ulicą po dużej ulewie a wodę miał do wysokości zderzaka.
Także mam trochę obawy aby przejechać nim jakąś małą rzeczkę choć z drugiej strony po obejrzeniu filmików z tych linków:

, obawy mam trochę mniejsze.
Ale może w Santa fe z tego 1 filmiku wlot rury do filtra powietrza miał on jakoś dodatkowy zabezpieczony albo zmodyfikowany ( czytaj podniesiony wyżej niż fabrycznie ) , bo nieżle go zalało wodą i aż dziwne że silnik nie zassał wody.
A tak na marginesie to tą rurę dolną przeciąłem zaraz za puszką od filtra powietrza bo chcę wlot powietrza podnieść nieco do góry i okazało się że autko przy okazji dostało niezłego kopa ( musiałem ją mieć przytkaną błotem i teraz zaczęło autko dopiero oddychać... )

Offline Ericsson

• Giełda
Głębokość brodzenia,jazdy w wodzie a dolot - filtr powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2017, 16:52:28 »
zaluz snorkel