Autor Wątek: Zderzak sedan a hatchback  (Przeczytany 3311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szumi

• Gość
Zderzak sedan a hatchback
« dnia: 16 Styczeń 2009, 14:44:45 »
Witam mam pytanie czy zderzak sedana będzie pasować do hatchback'a ??

xardas

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Styczeń 2009, 18:48:12 »
Witam, korzystając z okazji mam to samo pytanie co do accenta 2. Chociaż jak widziałem na fotografiach to zauważyłem że się da, ale pytanie, czy nie trzeba nic przerabiać. (oczywiście grill też zmieniam). Czyli zdjąć stary zderzak, grill i założyć nowy...

kml

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Styczeń 2009, 08:27:28 »
xardas, widuje przynajmniej ze 3 wersje accentow z róznymi zderzakami i jak znam zycie to wszytkie pasują :) Kiedyś na allegro koles sprzedawał zderzak, który wyglądał na oryginał za ~150 PLN i aż mialem ochotę go sobie kupić ;)

xardas

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Styczeń 2009, 11:54:32 »
Panowie: Mam taką wersję zderzaka:

Taki rodzaj zderzaka chcę mieć:

A że mam halogeny (nóweczki oryginał) to zrobił bym coś takiego:

Leży mi nawet wersja bez halogenów, ale jak napisałem że już je mam to bym założył. Hyundai i tak ma dobre światła, ale teraz to by było lux. Chyba że ktoś by chciał kupić odemnie takie halogenki :)

Cien

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Styczeń 2009, 12:02:37 »
Ta wersja zderzaka z Halogenami ma zasadniczo jedna mala wade, pozbawiasz go dodatkowego chlodzenia przednich tarcz hamulcowych.

szumi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Styczeń 2009, 18:24:52 »
Ponawiam, czy zderzak od hyundaia accenta I sedana będzie pasowal do hatchback'a ??

kml

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2009, 21:04:44 »
Cien, a jak są chłodzone tarcze? Oglądałem u siebie wszystko bardzo dokładnie i moim zdaniem dziura na halogeny nie ma nic wspólnego z wentylowaniem tarcz. Jezeli masz jakies informacje na ten temat to napisz coś więcej bo jak dla mnie to związek pomiędzy dziurą w zderzaku a chłodzeniem tarcz jakiś taki niewyraźny.

xardas

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Styczeń 2009, 21:52:40 »
Cytat: "kml"
Cien, a jak są chłodzone tarcze? Oglądałem u siebie wszystko bardzo dokładnie i moim zdaniem dziura na halogeny nie ma nic wspólnego z wentylowaniem tarcz. Jezeli masz jakies informacje na ten temat to napisz coś więcej bo jak dla mnie to związek pomiędzy dziurą w zderzaku a chłodzeniem tarcz jakiś taki niewyraźny.

Ja się zgadzam z kml, to nie bolid F1, nadkola masz pełne, naokoło są obudowane. Jedyne co to chłodzi to pęd powietrza spod i z boku samochodu. Jakby zderzak miał na bokach jakieś wloty to bym się zgodził. Halogeny są po to by je mieć. Zresztą jak ktoś dojeżdża do skrzyżowania i hamuje biegami i używa hamowania do tego co trzeba a nie zmiany prędkości to klocki nie będą długo zmieniane a tarcze nie ucierpią. (Zresztą tarcze brembo do hyundaia accenta to 150 zł - szkoda że nie wentylowane :( )
Cien to może dokładnie napisz jak masz chłodzone te tarcze i może masz zmieniane na wentylowane ?
Pozdro

kml

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Styczeń 2009, 21:59:51 »
Cytat: "xardas"
Zresztą tarcze brembo do hyundaia accenta to 150 zł - szkoda że nie wentylowane

Tarcze są wentylowane ale w sensie takim, że nie są lite ( z jednego kawałka ) Tarcze nawiercane etc to wiem, że można dostać EBC Turbo groove do accenta ;]

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Styczeń 2009, 12:46:52 »
szumi hyundaie w 1995 były robione z dwoma rodzajami zderzaków w zależnosci gdzie były produkowane, ale nie było to zalezne w sensie sedan - hatchback. Tak więc jeżeli wizualnie jest ten sam model zderzaka jaki masz obecnie np.
http://photos04.allegro.pl/photos/400x300/530/24/94/530249443_1
To niema znaczenia czy jest z sedana czy hatchbacka mocowania ma te same i MUSI pasować na 100% ;-)

szumi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Styczeń 2009, 14:25:51 »
Mówimy o zderzaku tylnym .

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Styczeń 2009, 15:48:45 »
Tył nic z tego... tylne lampy w sedanie są bardziej wydłużone w poziomie , hatchback ma tylne lampy mniejsze. Choć otwory montażowe są takie same. :-|

Cien

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Styczeń 2009, 18:13:03 »
Sorki, pod spod jeszcze do Hultaja nie zagladalem, ale kierunek wlotu w zderzaku wskazywal na przednie kola.
Moze zbytnio sie przyzwyczailem do poprzedniego BMW - hehe
Musze zdobyc jakis kanal zeby sobie go od dolu obejrzec

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Styczeń 2009, 23:34:11 »
OT
BMW faktycznie ma nawiew ze zderzaka na tarcze - fajne to <ok>

W Accencie II zderzak "sedanowski" jest jedynie słuszny i będzie pasować do innych wersji nadowoziowych pod warunkiem przeszczepienia również grilla oraz dokonania pewnej kosmetyki w metalowym wzmocnieniu zderzaka (ale to drobiazg).

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Styczeń 2009, 09:43:41 »
Cytat: "e-gen"
BMW faktycznie ma nawiew ze zderzaka na tarcze - fajne to <ok>

BMW ma nawet "strumiennice" powietrza na tylne hamulce.