Autor Wątek: [Getz] Skrzynia biegów  (Przeczytany 3685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

madey

• Gość
Skrzynia biegów
« dnia: 09 Marzec 2014, 15:53:30 »
Witam Wszystkich,
Chciałbym przedstawić Wam pewne zjawisko, które obserwuje od pewnego czasu. Podczas zmiany biegu (głównie z 1 na 2, ale zdarza się również przy zmiany 2 na 3) czasami występuje opór. Czasami bieg wchodzi gładko a czasami solidnie chrupnie. Nie udało mi się do tej pory znaleźć reguły na to zjawisko.
Znalazłem natomiast taki sam wątek z przed kilku lat na innym forum http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=118700, niestety bez odpowiedzi na to pytanie.
Dodam jeszcze, że zjawisko to obserwuje od kilku miesięcy, po wymianie sprzęgła.  Nie wiem czy wcześniej skrzynia też tak działała, ponieważ auto mam stosunkowo niedługo i w początkowym okresie, przy zmianie biegów moją uwagę przykuwało głównie zużyte sprzęgło (powód dla, którego je wymieniłem).
Po wymianie sprzęgła pytałem dwóch rożnych mechaników czy ze skrzynią może być coś nie tak, i czy powodem może być sprzęgło. Odpowiadali, że wszystko wygląda na sprawne, a jedyne co mogę robić to mocniej wciskać sprzęgło przy zmianie biegów. Tak też robię niestety nie wpływa to nic.
Czy ktoś posiada również podobny problem, lub słyszał o takim? A może jest to po prostu wrodzony urok marki Getz?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:18:50 przez Brt »

jmtotaszek

• Gość
Skrzynia biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marzec 2014, 20:04:10 »
Taki opór to chyba norma przy wrzucaniu wstecznego. Wydaje mi się, że nawet tutaj na forum o tym było. Ale przy innych biegach to nie wiem.

A skrzynia jest na pewno w porządku? Nie zgrzytnęła Ci kiedyś zbyt mocno? Nie wbijałeś nigdy biegu na siłę? Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że problem może leżeć w samej skrzyni biegów. Albo może coś prostszego - cięgła?

Offline kosmos2011

• Giełda
Skrzynia biegów
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marzec 2014, 20:06:21 »
Madey usuń nawiasy, dodaj tag do tematu i oczywiście zajrzyj tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=52361#52361

Offline robaszek127

• Giełda
Skrzynia biegów
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marzec 2014, 20:19:19 »
Raczej getzy akurat mówię tu o swoim odczuciu z 1.3 mają dziwne skrzynie i sprzęgła. Na początku często mi gasł silnik przy ruszaniu bo tak dziwnie działa. Nawet Kornacki w " Zakupie kontrolowanym" mówił o tej przypadłości hyundaia.
W 1.3 linka n końcu przy skrzyni ma zakończenie taką tuleją gumowo-metalową gdzie u mnie już guma popękała i skrzynia zgrzytała przy zmianie z 4 na 3. Poprawiłem sam to wciskając w otwory w gumie sylikon. Bo wymiana linki to większy koszt a tak chodzi teraz o wiele lepiej.