Witam Wszystkich,
Chciałbym przedstawić Wam pewne zjawisko, które obserwuje od pewnego czasu. Podczas zmiany biegu (głównie z 1 na 2, ale zdarza się również przy zmiany 2 na 3) czasami występuje opór. Czasami bieg wchodzi gładko a czasami solidnie chrupnie. Nie udało mi się do tej pory znaleźć reguły na to zjawisko.
Znalazłem natomiast taki sam wątek z przed kilku lat na innym forum
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=118700, niestety bez odpowiedzi na to pytanie.
Dodam jeszcze, że zjawisko to obserwuje od kilku miesięcy, po wymianie sprzęgła. Nie wiem czy wcześniej skrzynia też tak działała, ponieważ auto mam stosunkowo niedługo i w początkowym okresie, przy zmianie biegów moją uwagę przykuwało głównie zużyte sprzęgło (powód dla, którego je wymieniłem).
Po wymianie sprzęgła pytałem dwóch rożnych mechaników czy ze skrzynią może być coś nie tak, i czy powodem może być sprzęgło. Odpowiadali, że wszystko wygląda na sprawne, a jedyne co mogę robić to mocniej wciskać sprzęgło przy zmianie biegów. Tak też robię niestety nie wpływa to nic.
Czy ktoś posiada również podobny problem, lub słyszał o takim? A może jest to po prostu wrodzony urok marki Getz?