Forum > i40 VF
[i40 VF] Opony letnie
Alfred:
Hej. Mam seryjne opony Hankook 205/60 R16 i musze je zmienić na lato. Myślałem nad zmianą na 17 ale kupno felg i opon na raz mnie troche odstrasza:) jednak zastanawiam się czy nie zmienic opon na 215/55 R16. Co o tym myślicie? ma to jakiś sens czy lepiej zostać na orginalnych rozmiarach lub jednak skusić sie na R17:)
waszek_rmc:
Powiem tak, 18stki ładnie wyglądają ale zapewne jeździ się kiepsko... 16stki są praktyczne, ale i40 wyglada kiepsko... 17stki są idealne :). Jakbym miał okazje i nie miałbym prawie nowych zimowych na 17stkach, to na zimę wolałbym 16. Co do tego rozmiaru, to chyba nie ma go jako zamienników dla i40...
Ja zdecydowałem się na hankooki. Czekam na dobra cenę i zamawiam.
W mojej okolicy 18srki z oponami można dostać już za 1700... a 17stki stoją powyżej 2000...(opony używki).
Alfred:
No niby według oponeo to jest alternatywa. Pisze ze do felgi (seryjnej z i40) pasuje ta 215/55. Niby mozna wsadzic tez 225/55 ale nie wiem czy to juz nie byla by przesada. Bo fizycznie chyba jest taka mozliwosc:)
MD13:
Ja też myślę o oponach na lato. Zakupiłem nowe na zimę uniroyal ms plus 77 215/50 r17 95 v. Kupiłem je bo w starym aucie miąłem uniroyale i się sprawdziły. O tych jak na razie mogę powiedzieć ,że na trasie przy większych prędkościach trochę je jednak słychać. O letnich myślę o hankook lub uniroyalu expert rain . CO byście polecili?
Alfred:
Moim zdaniem jedne i drugie dobre. Ja na lato chce kupic Dunlop SP Sport Bluresponse. Zobacze czy jest jakas roznica miedzy niby klasa premium a srednia. Tylko nadal nie wiem jakie wymiary opony wziasc. Czy nie zaryzykowac i nie wziasc szerszej opony. :-D
Nawigacja
[#] Następna strona