Autor Wątek: znika woda z chłodnicy  (Przeczytany 4892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomekl

• Gość
znika woda z chłodnicy
« dnia: 18 Wrzesień 2008, 22:21:16 »
Mam Sonate 2.0 8V z silnikiem 4G63 z 91r. i mam problem gdyż co 2-3 tygodnie muszę dolewać ok 2 litrów wody do układu chłodzenia. Z tego co zaglądałem pod maskę to nie widać nigdzie wycieków. Pod autem też nie ma za bardzo plam jak gdzieś stoję. Do silnika też raczej nie leci gdyż auto chodzi bez problemów.
Gdzie to może uciekać? Na co mam zwrócić uwagę?
Przed zimą chcę to zrobić bo nie wyrobię na płyn.

e-gen

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Wrzesień 2008, 09:28:29 »
Płyn chłodzący może trafiać do cylindrów, do oleju silnikowego, do parownika LPG.

Hants

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Wrzesień 2008, 10:06:36 »
Czy dymi Ci na bialo z wydechu? Oleju zupelnie przestalo ubywac? Odkrec korek od oleju rano (gdy zimno) - widzisz jakis bialy nalot, sliska maz? Jaki kolor ma plyn?
Po ostrej jezdzie - babelkuje ci cos w zbiorniczku? Obejrzyj jeszcze okolice pompy wody - byc moze tam gdzies leci Ci ciurkiem, ale po goracym bloku, wiec wszystko sobie ladnie odparowywuje nim dotknie ziemi. NA cieplym silniku - czy waz do chlodnicy jest bardzo twardy?
To tyle na poczatek..
Poszukaj czegos ala K-seal na poczatek - zalej do ukladu chlodzenia i sie .. modl.

tomekl

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Wrzesień 2008, 18:11:30 »
a wiec tak: nie dymi, nie ma nalotu na korku, oleju troche ubywa ale to z pod pokrywy klawiatury, w zbiorniczku nic nie bąbelkuje i węże nie są twarde,
wydaje mi sie ze to może być wyciek ale nie wiem gdzie szukać, znacie jakięś miejsca gdzie często robią sie wycieki?

Hants

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Wrzesień 2008, 18:23:24 »
pompa wody i jej laczenie z rura idaca pod kolektorem wydechu (jest wcisnieta w uszczelke i pod katem 90 stopni) i.. ja mialem problem z oslona termostatu - po prostu przy znacznym wzroscie cisnienia w układzie uszczelka puszczala mala ilosc wody - szlo na okolice styku bloku i glowicy i momentalnie odparowywalo. Dopiero po dolaniu "doktorka" zauwazylem wyrazne zacieki na silniku.

Jarek

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Wrzesień 2008, 19:22:33 »
Cytat: "tomekl"
co 2-3 tygodnie muszę dolewać ok 2 litrów wody do układu chłodzenia

Cudów nie ma, cały układ mieści ok. 5 litrów płynu więc gdzieś musi porządnie uciekać. Szukaj charakterystycznych plam, nalotu itp na korpusie po wyciekającym płynie.

krzysztof

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Wrzesień 2008, 09:46:53 »
przy instalacjach gazowych płyn wycieka z trójników zasilających parownik
tam szukaj bo na 99% tam właśnie leci

Hants

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Wrzesień 2008, 09:58:41 »
Cytat: "krzysztof"
przy instalacjach gazowych płyn wycieka z trójników zasilających parownik
tam szukaj bo na 99% tam właśnie leci

A ze wisza doslownie nad niczym - to mozesz nie widziec zaciekow..

tomekl

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Wrzesień 2008, 22:29:22 »
przyczyną wycieków była pompa wodna, wyrobiła się i zaczęła cieknąć, dzisiaj ja wyjąłem a jutro będzie nówka, dzięki wszystkim za pomoc

Hants

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Wrzesień 2008, 09:19:22 »
Uwazaj tylko na poprawne ustawienie walkow balansowych..

tomekl

• Gość
znika woda z chłodnicy
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Październik 2008, 10:28:03 »
Muszę odświeżyć temat ponieważ mam kolejny problem. Jeśli w zbiorniczku wyrównawczym jest płyn to po nagrzaniu auta chłodnica u góry jest cała mokra i jest tak dopóki ze zbiorniczka nie wyparuje cały płyn. Jak już zbiorniczek jest pusty i w chłodnicy jest tyle płynu , że po ściśnięciu węża od chłodnicy przelewa się płyn korkiem czyli w chłodnicy jest pełno to chłodnica jest już sucha.
Wie ktoś o co tu może chodzić?