Forum > i30 PD
[i30 PD]Fabryczny olej
AndrzejK:
Około 600zł.
kosmos2011:
Proponuje utworzyć niwy temat o przeglądach.
Olej do silnika diesla: 0W30, 5W30 ACEA C3 5,3 litra (do suchego silnika)
W lepkości 0W30 znajdziesz "prawdziwe syntetyki" w 5W30 raczej tylko HC.
Harmonogram wymiany oleju można oczywiście między bajki włożyć 2 lata 30 tyś km :lol:
.
qbadm:
--- Cytat: "kosmos2011" ---W lepkości 0W30 znajdziesz "prawdziwe syntetyki" w 5W30 raczej tylko HC.
--- Koniec cytatu ---
Ja znalazłem na stronie Castrol coś takiego:
"kombinacja najlepszej jakościowo bazy olejowej ze słabej jakości dodatkami, będzie skutkowała tylko połowicznym sukcesem – taki olej nie będzie uzyskiwał wysokich wyników w testach wydajności. I odwrotnie. Dlatego nie powinno się mówić o jakości oleju patrząc tylko na bazy olejowe. Dużo lepszym sposobem na sprawdzenie jakości oleju jest przetestowanie jego parametrów w testach przemysłowych i silnikowych. Wtedy widzimy osiągi i parametry całej formulacji olejowej, na które składają się bazy olejowe, w kombinacji z dobrze dobranymi pakietami dodatków uszlachetniających."
W golfie 2.0TDi CR używam oleju Motul Specific dla VW 504.507 i jest to olej 5W30 co niejako potwierdza słowa osoby z Castrol - nie najlepsza baza gwarancją dobrego oleju ale połączenie bazy i dodatków :-)
liet:
Odgrzebuję temat, ponieważ zbliża mi się termin rocznego przeglądu. W/g instrukcji (strona I-17) do silnika 1.4 T-GDI należy stosować olej spełniający normę ACEA C2. Jest to o tyle ciekawe, że poprzez wyszukiwarkę olejów Shell, olej rekomendowany do tego silnika to Shell Ultra 5W30 - ACEA A5/B5. Podobnie Motul - olej 8100 Eco-nergy 5W30 - ACEA A5/B5. Skłaniam się ku temu drugiemu, ale chciałbym się zapytać mądrzejszych od siebie jak to się ma do informacji z instrukcji. Z tego co czytałem C2 to jednak trochę inna kategoria niż A/B.
qbadm:
Nie lej ani jednego ani drugiego oleju :) Wbij na Fb na grupę HKP i zawołaj Pawła Żórawia :) Kolega ma pojęcie co do oleju, na pewno doradzi super olej, który nie zrujnuje kieszeni :) możesz go również zapytać co myśli o Castrolu i Motulu :)
Nawigacja
[#] Następna strona