Forum > Tucson JM
[Tucson] wymiana rozrządu
swinger:
Dzisiaj wymieniłem rozrząd w swoim Tucsonie fotek nie zrobiłem ale opiszę jak to zrobić NIE TRZEBA WYCIĄGAĆ SILNIKA.
- wyciągamy akumulator, obudowę filtra powietrza,odkręcamy łapę od skrzyni biegów dwie nakrętki i dwie śruby
- odkręcamy łącznik elastyczny od kolektora wydechu dwie nakrętki
-odkręcamy prawe koło przednie, osłonę plastikową we wnęce nadkola 3 -śrubki,demontujemy pasek wielorowkowy osprzętu,
odkręcamy koło pasowe na wale cztery śruby, plastikowa osłona rozrządu 4-śrubki
- podkładamy lewarek pod misę olejową oczywiście z głową tak aby czegoś nie uszkodzić i lekko podnosimy silnik
- łapa górna 2- nakrętki i dwie śruby,odkręcamy poduszkę od nadwozia samochodu 3 - śruby
- teraz podnosimy silnik oczywiście też z głową tak aby czegoś nie urwać silnik przechyli się na jedną stronę
- odkręcamy osłonę plastikową górną rozrządu 3 śrubki,odłączamy czujnik temperatury
- odkręcamy metalową osłonę rozrządu 4 śruby
Mamy rozrząd na wierzchu dostęp idealny pozazdrościć mogą nam użytkownicy innych samochodów
Ja wymieniłem pompę wody - zamontowałem Valeo a kompletny rozrząd Conti polecam jest jak oryginalny autentycznie ktoś pozdzierał logo Hyundai .
grzesiek2208:
wymieniłeś hydrauliczny napinacz rozrządu?? powiem CI ze opis dobry dokladnie tak samo robil to mechanik u mnie w tucsonie tydzien temu , koszt calosci (pompa wody, hydrauliczny napinacz i pasek rozrządu) 1250zl z robocizna
piotrkiller:
u mnie wszystkie części z pompą wody 500zł i wymiana 500zł.
kosmos2011:
--- Cytat: "swinger" ---kompletny rozrząd Conti polecam jest jak oryginalny autentycznie ktoś pozdzierał logo Hyundai .
--- Koniec cytatu ---
Jeśli chodzi o firmę Continental to w komplecie jest tej firmy tylko pasek, napinacz Gates, rolka Gates lub GMB.
Swinger jeśli masz jeszcze Santa Fe to dopisz Tucson w podpisie w profilu, jeśli nie to napisz na PW do Administratora (czerwony nick) o zmianę w profilu z Santa Fe na Tucson.
swinger:
Mam Santa Fe a nowy nabytek to Tucson
Jeżeli chodzi o napinacz to nie ma w Tucsonie napinacza hydraulicznego tylko na sprężynach dosłownie.
Za kompletny rozrząd Conti i pompę Valeo zapłaciłem 350zł
W zestawie Conti faktycznie pasek był firmy Conti natomiast rolka i napinacz były firmy GMB z zdartymi logo Hyundai w oryginalnym zestawie pasek jest najczęściej Mitshubischi rolka i napinacz są GMB tyle że z logo Hyundai.
Nawigacja
[#] Następna strona