Forum > i20

[i20 GB] Jaki olej do nowego samochodu i20 2016r 1.2 84km

<< < (2/2)

Pique:
Dziękuje bardzo za tak rozbudowaną i treściwą odpowiedź :D Autko kupiłem z przebiegiem 58K, z 2019 roku. U mnie raczej czeka go jazda delikatna. Nie dość że mieszkam niemal na płaskowyżu bo jeśli wzniesienia występują to minimalne, to jeżdżę raczej spokojnie i oczywiście nie wożę pół tony cementu bądź ziemniaków :) Czyli wstrzymam się z wymianą oleju  w skrzyni biegów. Wymienię jak przyjdzie ten interwał czasowy, bo kilometrów nie zdołam osiągnąć w tym czasie.  Z tym olejem pytałem o oryginalny bo czytałem jak niektórzy po wymianie na nieoryginalny narzekali na pogorszenie pracy skrzyni. Podejrzewam, że część z tych narzekających wlało po prostu jakiś olej nie koniecznie przejmując się parametrami oleju czy jego normami jakie powinien spełniać.  Koleżanka z pracy kupiła Mercedesa za poważne pieniądze bo mówimy o nówce...pytam jak ASO zaleca wymianę oleju w silniku. Ona mi powiedziała, że pierwszą wymianę zrobiła po 25k bo tyle zalecają. Czyli pierwsza wymiana oleju silnikowego po 25k...nawet nie chcę wiedzieć co na ten temat myślą gładzie cylindrów. Co do samych skrzyń są faktycznie takie, że co by nie robić one się zużyją. O hondzie nie wiedziałem ale o Suzuki słyszałem i ich łożyskowych problemach, o słynnej M32 również. Skoro w szkołach jazdy te auta robią po 400k i nie słychać o problemach ze skrzyniami to nie będę panikował na zapas :)

weuek:

--- Cytat: Pique w 12 Maj 2023, 08:26:32 --- Koleżanka z pracy kupiła Mercedesa za poważne pieniądze bo mówimy o nówce...pytam jak ASO zaleca wymianę oleju w silniku. Ona mi powiedziała, że pierwszą wymianę zrobiła po 25k bo tyle zalecają.

--- Koniec cytatu ---
W znacznie tańszych autach zalecają po 30 tysiącach. Takie standardy. Na szczęście, kupiłem od gościa, który zmieniał oldskulowo, co rok, nawet gdy przebieg był tylko 6 tysięcy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej