Forum > i40 VF
[i40 VF] Doświetlanie zakretów
krzysiekg75:
Ściągłem dziś ten łącznik między wahaczem a czujnikiem i ruszałem tą dzwignią na czujniku. Zero reakcji,
kokos:
Od pewnego czasu mam problem z zapalającą się kontrolką AFLS.
Kontrolka zapala się zarówno w dzień podczas jazdy na światłach dziennych LED jak i w nocy podczas jazdy na xenonach.
Zauważyłem że błąd wyświetla się w dzień wtedy gdy auto stoi dłużej na słońcu i się nagrzeje, gdy stoi w cieniu błąd nie występuje.
W nocy podczas jazdy na światłach drogowych błąd występuje losowo, raz po przejechaniu 50m a innym razem po kilku kilometrach nie ważne czy skręcam w lewo czy prawo.
Bylem z tym problemem u miejscowego mechanika który stwierdził że najprawdopodobniej uszkodzony jest prawy reflektor.
W dniu dzisiejszym byłem w servisie Hyundaia gdzie po 7 godzinach zabawy stwierdzono że zrobili co mogli ale jeśli błąd będzie się powtarzał to trzeba wymienić lewy reflektor za 6999 zł+VAT i koszty wymiany.
Wracając z serwisu po kilkunastu kilometrach błąd znowu się zaświecił.
Tu moje pytania do klubowiczów:
czy ktoś z was miał podobny problem ?
jak rozpoznać reflektor z AFLS od zwykłego ( zakup na Allegro) ?
czy przy wymianie jednego reflektora trzeba jakoś kalibrować go ?
czy da się ten system wyłączyć by kontrolka nie zapalała się na desce rozdzielczej.
z góry dziękuje za pomoc
Jacobs2:
Witam, mam nieco inne pytanie.
Czy idzie wyłączyć doświetlanie zakrętów?
W moim hyundaiu i40 2011 działa to na zasadzie zapalania świateł przeciwmgielnych. Niestety załączają się na każdej ustawionej pozycji (automatyczna itp.), działają nawet przy cofaniu lub po jeździe przez miasto przy bardzo wolnych zakrętach gdzie nie jest to mi to w ogóle potrzebne.
Patrzyłem w ustawieniach i nie ma żadnej opcji lub jej nie widzę ... Może ASO?
Rafal_P:
Odgrzeję trochę tego kotleta. Mam ksenony, nie mam AFLS, w reflektorach jest trzecia żarówka pod kątem do doświetlania zakrętów.
Nie zauważyłem poziomowania reflektorów, nie zauważyłem działania doświetlania zakrętów, w błędach widoczny jest C1367 ze statusem "History". Czy brak doświetlania i samopoziomowania (łącznie) może być efektem problemów z sygnałem z czujnika wysokości?
Rozumiem, że skoro są żarówki do doświetlania to na 100% takowa funkcja jest zaimplementowana?
Pozdrawiam
siepu:
Cześć.
Mam pytanie trochę w stronę modyfikacji...
Czy można zmienić moment włączenia doświetlania statycznego z 35 stopni na np 25 i aby świeciły szybciej przy wyższych prędkościach.
Nawigacja
[#] Następna strona