Autor Wątek: [Santa Fe SM] Problem z czujnikiem położenia wałka  (Przeczytany 11682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

refasek

• Gość
[Santa Fe SM] Problem z czujnikiem położenia wałka
« dnia: 05 Sierpień 2012, 20:04:52 »
Witam wszystkich znawców tematu. Od pół roku jestem posiadaczem Santa Fe i od paru tygodni walczę z zapalającą się kontrolką check silnika. Po zczytaniu kodu błędu pojawiła się para kodów: P0340 i P0325. Pierwszy to ponoć usterka czujnika wałka rozrządu a drugi: błąd czujnika spalania stukowego. Mam pytanie gdzie znajduje się ten czujnik wałka (silnik 2,0 l benzyna), czy jego wymiana to jest jakiś powazniejszy problem, czy wystarczy kupic to cudo na allegro i da się to zrobić samemu bez angazowania siły bardziej fachowej ? Czy ten drugi błąd to jest raczej pochodna pierwszej usterki? Trzy miesiące temu miałem błąd położenia wału (P0335) też w parze z tym czujnikiem spalania. Wymiana samego czujnika wału pomogła i dotąd był spokój. Teraz zreszta auto i tak jeździ a kontrolke mogę zgasić w dowolnej chwili albo modułem ELM albo odłączając klemę z akumulatora a wóczas Santek stawał na amen i nie szło odpalić, choć po jakims czasie pozwalał odpalić silnik i ujechać kilka km

felkner

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpień 2012, 13:39:16 »

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: Problem z czujnikiem położenia wałka
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2012, 21:33:38 »
Cytat: "refasek"
Mam pytanie gdzie znajduje się ten czujnik wałka (silnik 2,0 l benzyna)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b17a481b64e49bf.html

refasek

• Gość
Re: Problem z czujnikiem położenia wałka
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpień 2012, 22:22:15 »
Cytat: "kosmos2011"
Cytat: "refasek"
Mam pytanie gdzie znajduje się ten czujnik wałka (silnik 2,0 l benzyna)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b17a481b64e49bf.html

Dzięki za zdjęcie. Kupiłem według kodu (39310-38050) jaki jest identyczny dla wielu modeli tańszych aut. Np. Atosa 1.0. To jest ten sam czujnik a kosztuje znacznie mniej jak jest jako część do Atosa niż do Santa Fe. Tak więc jak ktoś ma ten sam problem to radze poszukać wśród części do innego modelu Hyundaia :) Pozdrawiam

Offline Horche

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Wrzesień 2017, 17:30:26 »
Hej, mam do wymiany czujnik położenia wałka rozrządu w silniku 2.4 benzyna (G4JS), czy jest w stanie ktoś mi wskazać, gdzie jest umiejscowiony ten czujnik?

Offline prezes-ura

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Wrzesień 2017, 18:39:09 »
Po prawej stronie na styku głowicy i pokrywy zaworów.

Offline Horche

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Wrzesień 2017, 19:04:13 »
Dobra, znalazłem ten czujnik, dzięki.

Offline Horche

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Wrzesień 2017, 21:53:11 »
Dla potomnych: wyskakiwał mi check, auto szarpało, nie chciał przyspieszać, gasło na wolnych obrotach. Po wyłączeniu samochodu i ponownym włączeniu, wszystkie powyższe objawy ustawały, jak ręką odjął. Po 2-3 dniach wszystko od nowa. Zakupiłem interfejs polecany na tym forum, który pokazał mi błąd P0340 (uszkodzenie czujnika wałka rozrządu). Nowy kosztuje powyżej 300zł, zamiennik około 190zł, ale zaryzykowałem i kupiłem tani zamiennik za około 70zł, wymieniłem i póki co, jeżdżę 2 tydzień i jest OK. Wcześniej, w tygodniu, to 2-4 razy dopadał mnie ten problem.

Offline crazykoko

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopad 2017, 18:37:21 »
Czy do 2.4 jest taki sam czujnik, jak do 2.0? Z tego co znalazłem w sieci, to nr części trochę się chyba różni.

Offline MikiKacpi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Marzec 2018, 13:05:33 »
Z tego względu, że ogarniam świeże auto (rozrząd, oleje itp.) potwierdzam co wcześniej napisano:
gaśnięcie na wolnych obrotach, poszarpywanie, check, po zgaśnięciu odpalał za 2-3 razem -pomogła wymiana czujnika wałka rozrządu na zamiennik Febi-Bilstein za 190,00 zł (oryginał w serwisie KIA po rabacie 350,00 zł, najtańszy zamiennik 80,00 zł nie odważyłem się montować ).
Zapomniałem dopisać, że wszystkie objawy występowały tylko na rozgrzanym silniku.

Offline Horche

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marzec 2018, 21:39:41 »
Hej. Ja zaryzykowałem i swój tani zamiennik kupiłem we wrześniu za 70zł i póki co jest wszystko OK.

Offline MikiKacpi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marzec 2018, 10:36:31 »
Witam . Jak ktoś ma odpowiedni sprzęt i smykałkę do lutowania, to można się pobawić w samodzielną naprawę (ktoś podawał już tego linka ale w innym temacie)
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583  
bo czujnik wygląda identycznie jak w silnikach G4JS , koszt zerowy a operacja może się udać.