Forum > Getz
[Getz] Montaż felg o innych wymiarach.
albert:
Dzięki za obszerne wyjasnienie. Zamówiłem felgi 6,5"x15 z ET 42, więc tutaj już mam spokój. Waham się jeszcze przy zamówieniu opon. Biorę pod uwagę 195/50R15 i 195/55R15. Boję się, że przy profilu 50 będzie duża szansa, że uszkodzę felgę. Natomiast przy profilu 55 zwiększy się średnica koła o 13 mm i cena wyższa o 100 zł. No, ale nikt za mnie decyzji nie podejmie.
tomek27:
Profil 50 bedzie praktycznie jak oryginal.
--- Cytat: "albert" ---Boję się, że przy profilu 50 będzie duża szansa, że uszkodzę felgę
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli masz takie obawy to zakup opony, które chronią felgę przed uszkodzeniem często zwane oponami do alufelg.
albert:
Opony z rantem ochronnym felgi to kolejny wynalazek, który się nie sprawdził. Po prostu należy unikać wysokich krawężników i dziur. Takie proste i aż tyle.
tomek27:
--- Cytat: "albert" ---Po prostu należy unikać wysokich krawężników i dziur. Takie proste i aż tyle.
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie. Dla zdolnego to i w czołgu uszkodzić felgę to nie problem ;-)
MacTB:
Cieszę się, że mogłem się przydać.
Przy oponie 195/50R15 jest naprawdę bezpiecznie jeśli chodzi o uszkodzenie felgi, jeżdżę na takich już kilka lat po polskich drogach i nic się nie wydarzyło (poza jednym zmasakrowaniem felgi, ale temu nie zapobiegła by żadna opona).
Ja za to nie zgodzę się z opinią, że rant zabezpieczający krawędź felgi to wynalazek, który się nie sprawdził, wg mnie raz, że takie opony są zwykle ładniejsze i ładniej się układają na feldze, a dwa, że to naprawdę działa i się sprawdza.
Zawsze kupowałem opony z oznaczeniem FR, a potem ten patent się tak rozpowszechnił, że producenci przestali to nawet oznaczać i przy niższych profilach prawie każda opona to ma, nie rozumiem więc skąd opinia, że to się nie sprawdza?
Przy 195/45R16 było naprawdę blisko feldze do ziemi, a przez 2 sezony na krawędzi żadnej felgi nie pojawiła się żadna ryska. Fakt, że zawsze uważam na krawężniki, ale czasem się zdarzy podjechać za blisko albo za bardzo przyciąć i przyhaczyć krawężnik, wtedy rant działa,
naprawdę :)
Na zimowych 165/65R15 nie mam rantów (standardowy balonik) i niestety już w trakcie pierwszego sezonu na tych kołach drasnąłem brzeg felgi, mimo, że rozmiar całkiem "wysoki".
Pozdrawiam!
Mac...
Nawigacja
[#] Następna strona