Forum > Getz

[Getz] Montaż felg o innych wymiarach.

<< < (3/13) > >>

albert:

--- Cytat: "MacTB" ---Ja za to nie zgodzę się z opinią, że rant zabezpieczający krawędź felgi to wynalazek, który się nie sprawdził, wg mnie raz, że takie opony są zwykle ładniejsze i ładniej się układają na feldze, a dwa, że to naprawdę działa i się sprawdza.
Zawsze kupowałem opony z oznaczeniem FR, a potem ten patent się tak rozpowszechnił, że producenci przestali to nawet oznaczać i przy niższych profilach prawie każda opona to ma, nie rozumiem więc skąd opinia, że to się nie sprawdza?
--- Koniec cytatu ---

Spróbuję się usprawiedliwić. :oops:
27 lat temu sprzedałem swojego Zaporożca i dopiero rok temu zostałem posiadaczem Gacka. Więc przez 26 lat nie interesowałem się samochodami. Technika poszła ogromnie do przodu i uczę się motoryzacji od nowa. Stąd moje nieraz naiwne, wydawałoby się, pytania lub opinie. Teraz o oponach. Poczytałem w Internecie o oponach z rantem i doszedłem do wniosku, że zabezpieczenie to jest złudne. Nie mam doświadczenia z oponami, więc wniosek może być fałszywy. Załączam link do artykułu, na podstawie którego wyciągnąłem taki wniosek.

http://artykuly.autodomena.pl/opony-i-felgi/opony-z-rantem-oslaniajacym-felge-czesc-ii/

I oczywiście dzięki za obszerne wyjaśnienia. Potrzeba mi właśnie opini praktyków.

MacTB:
Nie trzeba się usprawiedliwiać, każdy ma prawo do opinii :)
Artykuł przeczytałem i trochę się zdziwiłem, nie uważam się za eksperta, ale czyta się go tak, jakby pisał go ktoś kto nie zna w ogóle rynku opon :)
Po pierwsze żaden producent nie obiecuje, że rant ochroni felgę przy mocnym uderzeniu. Taki rant służy tylko zapobieganiu typowym i niegroźnym, ale bardzo szpecącym uszkodzeniom krawędzi felg od otarć o krawężniki, moim zdaniem sprawdza się w tym zadaniu znakomicie :)
Po drugie napisano, że takie ranty to przeszłość i w sumie tak jakby mało który producent takie produkuje, a z moich obserwacji wynika że jest wręcz przeciwnie, takich opon jest większość. Co więcej bardzo często i coraz częściej opony z rantami zabezpieczającymi trafiają do aut na pierwszy montaż fabryczny, czyli nowe auta wyjeżdżają z salonu na takich.
Ja osobiście naprawdę polecam takie rozwiązanie!

albert:
Pisałem, że zamówiłem już felgi, a z oponami się waham. Na dzień dzisiejszy mam opony, ale nie mam felg. Opony kupiłem 195/50R15 82H Uniroyal RainExpert. Felgi miałem zamówione w sklepie internetowym felgi.pl, jednak pomimo, że parametry felgi pasują do Gacka, odmówiono mi ich sprzedaży. Uzasadnienie jest takie, że producent felg nie posiada atestu na uzytkowanie tych felg w Hyundai Getz i tym samym samochód straci homologację. Usłyszałem, że to jest w moim interesie i oni muszą dbać o moje bezpieczeństwo. Przeżyłem w PRL 40 lat i nagle jakbym tam wrócił. Polecam ten sklep tym, którzy nie żyli w PRL, a chcieliby tego spróbować.
Felgi, które chciałem kupić to Alutec Storm 6,5x15, 4x100, ET42.

Fazi:

--- Cytat: "albert" ---Felgi, które chciałem kupić to Alutec Storm 6,5x15, 4x100, ET42.
--- Koniec cytatu ---
a czy przypadkiem nie powinno tu być 4x114? Masz w Gacku rozstaw śrub 4x100?

Kurako:
A ja pytanie z innej beczki, jest w ogóle możliwe włożenie do gacka felg 16'' , tak żeby nic nie haczyło, ocierało? Bo ja chciałem bardzo zawsze włożyć 16 do Gacka, a nie 15 :)?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej