Forum > Getz
[Getz] Montaż felg o innych wymiarach.
albert:
Mam zamiar kupić na lato nowe alufelgi 15" x 6 lub 6,5". Opony 185 / 55 / R15. Felgi, które mi odpowiadają mają głównie ET 35. Wiem, że będą wystawały bardziej na zewnątrz, niż orginalne ( ET 46 ). Prosiłbym o informację, czy ktoś takie felgi z ET 35 zakładał do Gacka i jak to się sprawowało i wyglądało.
ZacnyRycerz:
To tylko 11 milimetrów. Przecież nie będą wystawały poza nadkole.
Jakiej szerokości masz teraz felunek?
Ja obecnie bede zakładał 16x7 et40 do i20.
Ogólnie im szerzej tym lepiej, oby tylko nie wystawały, ale do tego daleka droga u Ciebie raczej.
albert:
Szerokość obecnej felgi 5" i opona 175 / 65 / R14. Przy moich rozważaniach biorę pod uwagę szerokość opony i ET. Razem wychodzi zwiększenie rostawu kół o 16 mm na stronę. Jak już kupię i założę nowe felgi z oponami, to będzie po śliwkach. Nawet jak będą mocno wystawały, to już nic nie zmienię. Stąd moje pytanie, czy już ktoś tego próbował lub ma takie felgi założone w Gacku.
ZacnyRycerz:
Weź zobie jakaś prostą listwe, przyłóż pionowo do koła i zobacz ile masz jeszcze miejsca do nadkola.
Wg mnie felga 6,5" będzie 8mm szersza do wewnątrz i 30mm szersza do zewnątrz.
Jak coś zakladaj 6", to odpowiednio bedzie +2mm / +24mm.
MacTB:
Mam wypróbowane w Getzie kilka różnych konfiguracji kół, wieczorem napiszę coś więcej, w każdym razie ET35 jest mocno ryzykowne. Wstrzymaj się z kupowaniem przynajmniej do wieczora ;)
EDIT:
OK, jest wieczór i chwila czasu, więc do rzeczy :)
Temat doboru felg i opon jest dość złożony, bywa tak, że opony o takich samych rozmiarach katalogowych różnią się budową i rzeczywistymi wymiarami (głównie chodzi o sam bark opony) dlatego przy doborze warto zostawiać sobie margines na takie właśnie nieprzewidziane różnice.
Jakie rozmiary testowałem u siebie:
1. 195/45R16 felga 7x16 ET38 - niestety zewnętrzne brzegi opon ocierają o krawędzie błotników z tyłu przy nawet nieobciążonym samochodzie, wystarczy mocniejsze "dobicie" tyłu auta na większej nierówności drogi
2. 205/50R15 felga 7x15 ET40 - o dziwo zero problemów, choć na logikę powinno być gorzej niż w pierwszym przypadku
3. 195/50R15 felga 7x15 ET40 - mój faworyt, jak wyżej zero problemów
4. 165/65R15 felga 5,5X15 ET45 - oczywiście zero problemów.
Szerokość samej felgi nie jest tu najważniejsza, czy dasz 6,5 czy 7 cali to przy tych szerokościach opon nie ma znaczenia, ważniejsze jest ET i sama opona.
Moim zdaniem najbezpieczniejszym ET do Getza jest właśnie 40, 35 to zdecydowanie bardzo duże prawdopodobieństwo kłopotów z przycieraniem.
I jeśli mogę Ci coś poradzić odnośnie samych opon to zastanów się nad zrezygnowaniem ze 185/55 na korzyść 195/50R15, ten pierwszy rozmiar jest o wiele droższy, a z drugim Getz spokojnie sobie poradzi i wygląda zupełnie normalnie i proporcjonalnie.
Za nowe przyzwoite 185/55/15 trzeba zapłacić 250-300 zł, a 195/50/15 da się kupić nawet poniżej 200 za sztukę.
Pozdrawiam!
Nawigacja
[#] Następna strona