Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] kody OBD II
Ater:
--- Cytat: "lukasek101" ---hej, będe w Szczecinie na tall ship 12-14, więc jak chce Ci się podjechać to możemy potestować mój w twoim aucie, albo zobaczyć może coś źle sparowałeś.
--- Koniec cytatu ---
Bardzo chętnie skorzystam.
Wysłałem Ci na PW szczegółowe informacje.
Zapraszam na kawę po drodze :-)
[ Dodano: 2015-06-15, 09:30 ]
Dzięki, że wpadliście :-)
OBD mini zamówiłem ponownie ale z innej firmy. Mam nadzieję, że będzie wszystko grało teraz.
Mistrz:
2 tygodnie po sprzedaży jednego Santa Fe i zakupie następnego, w ten piękny listopadowy dzień nadszedł ten moment kiedy moim oczom ukazała się złocisto-pomarańczowa kontrolka ,,check", mimo że samochód jedzie normalnie.
A tak do rzeczy to problem mam taki: podłączam elma, a tu nie ma znaków życia, urządzenie testowane i sprawne, więc problem będzie leżał gdzieś w samochodzie. Jest to elm na bluetooth, więc ma 3 kontrolki, ale żadna się nie zaświeca, telefon go nie wyszukuje itp.
Mam taką myśl że może to dlatego że mam założony gaz i cos mogło być pogrzebane, chociaż ta myśl wydaje mi sie bezsensowna bo raczej jedno z drugim nie powinno mieć związku do tego stopnia aby to przestało działać. Także jak ktoś wie w jaki sposób można mnie naprowadzić na przyczynę to byłbym wdzięczny.
No a druga spawa to likwidacja tego błędu, ale to musze najpierw kod odczytać. :-)
Goldi_Cz-wa:
sprawdź czy w ogóle jest napięcie na kostce ( pin 16 )
http://mari.home.pl/G.png
U mnie ten interfejs na blutacza normalnie działa, a co do błędu to stawiam na błąd sondy lambda przy gazie to najczęstsza przyczyna. U mnie też wyskakiwał co jakiś czas aż w końcu zamontowałem emulator sondy lambda (dumnie brzmi a to zwykły przedłużacz co by sondę troszkę odsunąć :mrgreen: )
Mistrz:
Faktycznie napięcia nie ma, a do tego zauważyłem że przestały mi działać światła stopu, więc najlepiej jakby miał ktoś rozpiskę który bezpiecznik do czego to byłbym wdzięczny bo wiadomo że najwcześniej by należało to sprawdzić. Oczywiście uprzedzam pytania - mam naklejkę na pokrywie od bezpieczników, ale po włosku wiele mi nie mówi. :-P
Jeżeli natomiast bezpiecznik będzie dobry to myślę że spróbuje doprowadzić napięcie do pinu z innego miejsca i wtedy zobaczę czy pomoże.
kosmos2011:
http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=83
Zasilanie OBD jest na pinie 9, a bezpiecznik ma numer 14 i jest też od świateł stop.
Nawigacja
[#] Następna strona