Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] kody OBD II

<< < (5/14) > >>

darlew:
Jak dla mnie to odczytywanie i ewentualne kasowanie błędów.
W razie czego dobrze jest mieć coś takiego działającego pod ręką.
Niestety mam taki głupi charakter że jak już coś mam to niech to działa jak się należy.
Po prostu ciekawi mnie co jest nie halo z tym badziewiem.
Zresztą jak nie znajdę przyczyny problemu to jak kolega zbyh dam sobie spokój.

spry:

--- Cytat: "darlew" ---Jak dla mnie to odczytywanie i ewentualne kasowanie błędów.
...
--- Koniec cytatu ---

Kasowanie  błędów - to kosztuje przeciętnie 50 pln,
ale nie rozwiązuje Twoje problemu: czyli usterki.
Zauważ ile jest możliwych niesprawności ,różnych urządzeń opisanych tylko jednym błędem.Tylko doświadczony mechanik w miarę i szybko odkryje usterkę. Co nie znaczy ,że skasuje mało  ;-) ,nawet jakby sie wydawało stosunkowo  prostą naprawę niesprawności auta.
Podam mój przypadek:3 zimy temu  kilka razy silnik zgasł bez sensu w róznych miejscach.A ogólnie odpalało ładnie i jeździło normalnie.Hyundaiowy serwis wymieniła filtr paliwa,podłączyło tester itd...,
zapłaciłem 500 pln,
I 2 km dalej utknąłem na skrzyżowaniu. Silnik zgasł,ale bez problemu dał sie uruchomić. Dojechałem  do poleconego wcześniej warsztatu. Na podstawie opisu usterki ,mechanior postawił wstępną  diagnozę -następnego dnia odebrałem sprawne auto-awaria -czujnik położenia wału korbowego.
Było przydługo-ale by wykazać ,że kody,program - nie zastąpią wiedzy i doświadczenia.

Hulltay:

--- Cytat: "darlew" ---Jak dla mnie to odczytywanie i ewentualne kasowanie błędów.
W razie czego dobrze jest mieć coś takiego działającego pod ręką.

--- Koniec cytatu ---

Po wykryciu ewentualnego błędu, można będzie dokładniej zdiagnozować i zlokalizować powstały problem i podjąć jego usuniecie, zawsze warto wiedzieć co w trawie piszczy :) O to chodzi.

darlew:
Hulltay, nie potrafiłbym lepiej tego ująć.
W sobotę wezmę parę piwek do pomocy i może coś wykombinuje.

Normalnie ręce opadają.
Zdjęcie środka interfejsu z alledrogo od klienta u którego go kupowałem jest całkiem inne niż zawartość mojego fejsa.

[ Dodano: 2012-03-10, 16:00 ]
Witam ponownie.
Niestety panowie, mój interfejs jest felerny,dopiero po rozkręceniu można zobaczyć co jest w środku. Wpiszcie sobie w googelka: modyfikacja elm, na forum fiacika mają parę fajnych zdjęć
Mała rada- nie kupujcie interfejsu u noah7. Sprzedał mi 1.4a zamiast 1.4b .
Po zatem podzespoły oznaczone T6 i T7 były praktyczne zlutowane razem i a ja nie jestem w stanie takich małych elementów przelutować.
Wiedziałem że za te pieniądze nie będzie rewelacji ale wykonanie mojego fejsa jest masakryczne.Totalna made in China.

Pozdrawiam

felkner:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej