Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] kody OBD II
Hulltay:
Oczywiście nie ma sprawy, interfejs podłączyłem do kompa z win7 zainstalowałem sterowniki (2 urządzenia) skonfigurowałem port COM wg instrukcji i sprzęty się "zobaczyły". Pierwszy na testy poszedł scantool.net tam w programie ustawiłem odpowiedni COM zgodnie z konfiguracją z Menadżera urządzeń, zmieniłem ustawienie z US na metric, prędkość portu zostawiłem bez zmian, interfejs podpiąłem do gniazda w Sancie usb do pc, odpaliłem program, on z kolei rozpoznał komp w aucie i nawiązał połączenie - na uruchomionym silniku, nie miałem żadnych problemów, wszystko poszło gładko za pierwszym razem. Sprawdź może jeszcze raz konfigurację portu COM jeżeli nie ma żadnej komunikacji. Powodzenia jak będę mógł jeszcze jakoś pomóc to pisz. Jeżeli chodzi o soft to korzystałem z takich jak podałem kilka postów wyżej.
Arni71:
Może być kwestia samego ELM'a - może jest uszkodzony, ja swojego Santka sprawdzałem u elektryka, podłączył swój interfejs - nie był to ELM - coś bardziej procesjonalnego - i połączył się - elektryk stwierdził że skoro on podłączył się swoim to śmiało można kupić właśnie ELM'a, podał mi nawet jakiegoś usera na Alledrogo.
darlew:
Komp z interfejsem się widzi ale interfejs nie gada z autem. Dlatego doprowadza mnie to do białej gorączki i kombinuje na różne sposoby.
Może mam skopane gniazdo w aucie?
Hulltay:
Może też i tak być, a diody na puszcze interfejsu od komunikacji coś migają? po podłączeniu do usb świeci się czerwona a reszta mruga po podłączeniu i w trakcie transmisji. A przetestuj może interfejs w innym aucie, będzie pewność co do jego sprawności.
darlew:
Tak czerwona się świeci a reszta mruga gdy próbuję połączyć się przez jakiś program.
Postaram się sprawdzić na jakimś innym aucie ale wygląda na to że jest coś nie tak z moim.
Nawigacja
[#] Następna strona