Forum > i40 VF

[i40 VF] poziom oleju 1.7 crdi

<< < (7/12) > >>

Venom:

--- Cytat: "MD13" ---Sądzę ,że Venomowi chodziło o częste jazdy po progach szybkiego ruchu.
No tak wszystko ładnie tylko co wywalić miasta i zostawić tylko autostrady?
--- Koniec cytatu ---

Dokładnie to miałem na myśli . Ja robię tak że co jakiś czas, raczej nie regularnie  Gdy nie mam przelotów na autostradzie to się fatyguje specjalnie .Obroty 3 000 15 km i już .Dłuższa jazda na tych obrotach wymusza ten proces. Chyba z dobrym efektem bo w sobotę przy wgrywaniu programu sprawdzali mi dpf i był prawie pusty pomimo że samochód ma przebieg 230 000 km. ja nie znam innego sposobu na "kontrolowanie" tej procedury .

[ Dodano: 2018-02-06, 14:14 ]
Dodam ze pilnuje tego ponieważ normalna codzienna jazda dla mnie to 7 km do roboty,7 do domu i może w międzyczasie ze 3 km po mieście wiec nie ma szans na dobrą regenerację przy takim pitoleniu .

[ Dodano: 2018-02-06, 14:18 ]

--- Cytat: "MD13" ---A no jazda w mieście na krótkich odcinkach. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić. Czy po prostu wywalić dpf?
--- Koniec cytatu ---

wywalenie dpf jeśli ci nie zamula to chyba zbyt radykalne . Mieszkasz w Łodzi , wsiadaj w auto raz na trzy tygodnie , dzida 3000 obrotów do węzła Piątek w kierunku Kutna ,powrót i po krzyku. Dpf pusty :-) Ja tak własnie robię ale od strony  Kutna w kierunku Piątku .

Alonzo_:
To ja Tobie zazdroszę bo w moim tak łatwo nie jest jak u Ciebie...
Dziwne.
Tak robiąc któregoś razu przejechałem po A1 ok 50 km z prędkością 140-150 km i nic. Zaczął się wypalać jak ruszyłem  spod szlabanu na zjeździe. Prosto w korek.
Wszelkie wymogi spełnione, dystans był podobny do ostatniego miedzy wypalaniami stąd nadłożyłem żeby sobie "dmuchnął" A tu nic z tego.
Mi sie wydaje że to róznica ciśnień na dpfie w normalnej ekslpoatacji tylko decyduje o starcie wypalania a nie kiedy chcesz i tylko 3 tys obrotów.
Poza serwisowym wypalaniem z kompa.
Tak mi się wydaje po moich obserwacjach.....
Ale mozę mój jest jakiś inny i sam się prosi o wycinkę

Venom:
Być może masz racje . U mnie jest  o tyle inaczej ze ja nie jadę tak szybko . Ja to robię na 4 biegu, czasem 3 .Prędkość dużo mniejsza i dystans również .Pojęcia nie mam czy ma to jakiekolwiek znaczenia .Ja nie wyobrażam sobie jazdy 140-150 przez 50 km bez dotykania hamulca . Jak to robisz ?

MD13:
Venom oki rozumiem. Ale teraz się zastanawiam czy nie wywalić dpf i od razu zmodyfikować mapę. Wyjdzie mnie to jakieś 2000zł i spokój. Mam stan licznika 113 tys. Olej jest trochę ponad stan teraz a to pewnie dla tego ,że jakieś 2 miechy nie byłem w trasie auto albo stoi albo krótkie odcinki. Auto kupiłem w ogóle w październiku tamtego roku tak więc nie wiem w jakim stanie jest dpf. I się zastanawiam teraz.

Alonzo_:
To nie o to chodzi że nie dotykam hamulca.
W tygodniu jak ruszysz np z bramek na wysokości Torunia to do Włocławka lecisz bez problemu sobie czy wracasz z takimi prędkościami.
I nie musisz mieć ciągle takiej prędkości czy jak kto woli wysokich obrotów .
Poniżej 3 tyś obr wypalanie nie przerywa.
W i40 do startu wypalania nie trzeba mieć wysokich obrotów przy 1,5-2 tyś statuje, trwa bez przerwy obojetnie jakie masz obroty aż skończy lub zgasisz.
Sprawdzone osobiście wg torque  a poten po chwilowym spalaniu. Wielokrotnie.
Wymóg jakichś tam wysokich obrotów do zainicjowania wypalania to urban legend. Z tego ja u siebie obseruję to tylko musi być osiągnięta temperatura "robocza" układu i gdy kom odczyta przekroczoną  wartośc ciśnienia w dpfie - poszło.
Jak widzę że się wypala to jeżdże np po mieście z obrotami 2-3 tyś a nie 1,2-1,5 bo wydaje mi się że wtedy lepiej spaliny przedmuchuja filtr. Ale nie wiem czy to ma sens.
Natomiast dociera do mnie że sens to ma wywalenie tego.
A jak już jesteśmy przy poziomie oleju.
Pilnuję dpfa, zapala mi się dziad nie raz dosłownie przed domem to potem jak kretyn jeżdze po wsiach dookoła żeby wypalić a mimo to gdzieś jeszcze coś się "prześlizgnie" i lekko widze sobie doleje.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej