Forum > i20

[i20 PB] klekot silnika

(1/3) > >>

Joanna:
Witam , jestem tutaj nowa ...więc proszę wybaczyć mi wszelkie niedociągnięcia :)

Jestem od 2,5 roku właścicielką Hyundaia i 20 silnik 1,2  z 2014 r.
Autko ma przejechane 38.000 km. ok 3 tyg temu pojawił się dziwny odgłos prawdopodobnie z silnika, początkowo słyszałam go w kabinie przy dodawaniu gazu , jakby cichy  regularny"klekot" " stukanie ". W tym momencie nawet na wolnych obrotach słyszę, że silnik pracuje inaczej...głośniej ... jak by "cykał" . Przepraszam za te dziwne określenia , ale daleko mi do znawcy motoryzacji :)
Olej wymieniony..
W ASO panowie debatowali w kilku 3 dni. Jezdzili , sprawdzali , wykluczyli sprzęgło, przeguby..
Do sprawdzenia: półpierścień na wale korbowym, rozrząd wraz z napinaczem ( 1 mechanik jest pewien ze na 99,9% to to ), popychacze, ew. sworzenie tłoków i panewki.

Czy możliwe jest aby takie awarie silnika wystąpiły po takim przebiegu ?
Oczywiscie nie mam juz gwarancji... a wiem , że czeka mnie rozbiórka silnika.

Jestem z Łodzi , czy może ktoś  zna mechanika w tych okolicach który zna się na rzeczy i nie oszuka ...za bardzo...

Zupełnie nie wiem czy zaczynać od sprawdzenia rozrządu ( łańcuch), czy od razu brac się za silnik.

Help

Pozdrawiam

steyr:
Witam,

czy odgłos obecnie pojawia się cały czas tzn w całym zakresie obrotów? Na postoju również, czy tylko podczas jazdy? Czy "wciśnięcie" sprzęgła powoduje zmianę w odgłosie pracy silnika? Można nagrać odgłos pracy silnika i wrzucić na forum. pozdrawiam

srbastek:
Auto jest na gwarancji? Bo jak jest niech ASO w ramach gwarancji się tym zajmie.

Joanna:
Witam

dzwięk pojawia się przy dodawaniue gazu, natomiast na wolnych obrotach dzwięk silnika jest głosniejszy, tez słychac klekot.
postaram sie załaczyc filmiki.

MarcoAntonio:
Witam, może się oddzywać przepustnica, albo silnik krokowy, ale przy tym przebiegu byłoby to dziwne. Może któraś poduszka podtrzymująca silnik siadła ;-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej