Forum > Sonata
Zakup Sonaty - proszę o opinie.
majkelo997:
witam
mysle ze kazdy silnik 16v cechuje drozsza eksploatacja.a wydac 700zl na rozrzad.zwazywszy ze wymienia sie go co 90000km to nie jest az tak zawrotna cena.mysle za zaryzykuje i sprzedam moja mazde na korzysc sonaty ;-) i wtedy sie podziele z wami moimi przemysleniami.troche sie juz naczytalem o niej i 95% to same superlatywy ;-) .bardzo dziekuje za odpowiedzi koledzy.jesli ktos bedzie mial jescze jakies spostrzezenia to niech zajmie glos
pozdrawiam
p.s a jak ten silnik spisuje sie na instalacji gazowej?co prawda w przypadku kupna nie planuje jej w najblizszym czasie zagazowac ale bedzie to info na przyszlosc dla mnie(bo nigdy nic nie wiadomo) jak i dla innych przyszlych posiadaczy ;-)
Jarek:
Ja kiedyś miałem Sonatę i zamieniłem ją na ... Mazdę.
Sonatę wspominam bardzo ciepło, uważam że z Hyundai'ów obok modelu Pony jest to najbardziej udane auto, szczególnie do rocznika 98.
Zanim kupisz sprawdź dobrze silnik i elektrykę, no i ogólnie stan techniczny.
Polecam silnik 2,0 w wersji z pełną mocą (nie niemiecką) i z manualną skrzynią biegów.
majkelo997:
co mam rozumiec pod pojeciem "nie niemiecka"?
powiem tak: ze interesuje mnie tylko manualna skrzynia biegow,sonate chce sprowadzic z niemiec,i rozwazam raczej tylko silnik 2.0.przedzial wiekowy 1998-2001r.w zaleznosci od ceny i stanu.a jakie sa twoje odczucia z przasiadki z sonaty na mazde?
pozdrawiam
Jarek:
--- Cytat: "majkelo997" ---co mam rozumiec pod pojeciem "nie niemiecka"?
--- Koniec cytatu ---
Niemiecka wersja silnika 2,0 ma 125KM, na papierze niby niewielka różnica ale uwierz mi że na trasie i pod obciążeniem różnica jest wyraźnie wyczuwalna
--- Cytat: "majkelo997" ---silnik 2.0.przedzial wiekowy 1998-2001r
--- Koniec cytatu ---
Te silniki trochę mniej palą.
--- Cytat: "majkelo997" ---jakie sa twoje odczucia z przasiadki z sonaty na mazde
--- Koniec cytatu ---
Różnica jest bo dzieli te auta kilka generacji, trudno te auta nawet porównywać.
Jest dużo podobieństw natury ogólnej (wielkość, wnętrze, bagażnik, niezawodność, zużycie paliwa) ale np. Sonata ksenonów nie miała :cry:
Mimo wszystko bardzo polecam zakup Sonaty - jest to mój ulubiony model H
Hants:
Jarek, W H nie potrzeba tylnich czujnikow parkowania, no i jakos podlokietnik w H jest lepiej dopracowany ;-)
Padlo pytanie o gaz. Wstawiaj bez wahania - auto mam juz rok i z gazem NIGDY nie mialem jakichkolwiek problemow (BRC 24 sequent).
Nawigacja
[#] Następna strona