Forum > Atos / Atos Prime
[Atos Prime] Ekspoloatacyjne sprawy czyli oleje itd...
kosmos2011:
Płukanka (np. LM) + olej 5W40 (np. Maxlife Valvoline) i obserwacja poziomu oleju.
Przy tym przebiegu wlewanie oleju gorszego gatunku o lepkości 10W40 lub 15w40 jest niewskazane.
robaszek127:
Teraz w dobie promocji cena mineralnego 5L jest podobna co 4L 5W40 np. Lotosa syntetika Plus. Dlatego jak się mało jeździ warto wlać ten lepszy bo na allegro z kuponem teraz taki olej kupiłem za 54zł. Masz telefon z androidem to masz rabat. Do lotosa 5W40 nic nie mam nawet ustało zużycie oleju jakie miałem na elfie 10W40. Więc nie zawsze gęstszy olej daje wolniejsze jego ubywanie. Minerala nie lej szkoda silnika. a co do płynu sam kupiłem w markecie w promocji po 20zł 5L iwlałem bo jak zdarzył mi się wyciek ostatnio mniej szkoda niż gdyby było borygo po 45zł.
techinf:
Kiedy u jednego z mechaników powiedziałem, że chcę filtry KNECHT lub MANN to powiedział po co zakładać do takiego auta jak starczy FILTRON. Powiedziałem co o nim myślę i pojechałem w inne miejsce, gdzie sami polecają te filtry.
Ja do swojego wlewam OLEJ 0W-40 MOBIL1 NEW LIFE 4L a montuje filtry MANN
powietrza C2714, oleju W67/1 oraz paliwa WK614/44. Koszt 250zł.
Obecnie na liczniku 96000.
niedzwiedz1981:
A powiedzcie koledzy jakie macie opinie na temat lotos 10w40. Bo chcialem nim zalac atosa,zreszta jezdzi na tym oleju ale bierze go troche. Czytam w necie ze ten olej taki jest i czesto auta go biora i nie wiem czy moze mobil czy jednak ten lotos nie taki zly?
[ Dodano: 2014-11-30, 16:27 ]
nikt nie lał ego lotosa?
para:
Podepnę się. Ja się właśnie zastanawiam nad wymianą oleju. Samochód kopci strasznie gdy zimny, bierze olej.. kompresja ok 4 x 14 wiec padlo na uszczelniacze. Warsztaty liczą 1000 - 1500 zł za wymianę. Jeden mechanik doradził bym wymienił olej na mineralny (w tej chwili Lotos 10w40) i dodał jeszcze ceramizera.. Samochod na liczniku ma 150tys i jest w gazie od 10 lat.. Próbować mineralny czy lepszy półsyntetyk i dolewać ceramizera?
Nawigacja
[#] Następna strona