Forum > i30 FD
SPRZĘGŁO W I30 CW 1.6 CRDI 90KM
TomSzy:
Liczę się z tym, że już bliżej niż dalej do wymiany sprzęgła (130 tys. przebieg), ale na razie się przyzwyczaiłem i pomecze jeszcze trochę póki się nie slizga, nie szarpie itp.
Swoją drogą to sprzęgło było dobrym argumentem przy negocjacji ceny :lol:
Koszt na szczęście nie jest duży, więc nie będzie aż tak bolało ;-)
arni_23:
Szczęście to jest tylko takie, że nie ma dwu-masy w silnikach 1,6 CRDi.
Z ceną wymiany nie poszalejesz, podobno trudno dostać się do skrzyni, ława pomocnicza biegnie dookoła auta i podobno troszkę utrudnia wyjęcie skrzyni.
Koniec sprzęgła sygnalizują też wibracje przy przyśpieszaniu w zakresie 2500-2800 obrotów. Wrażenie takie jakby łapa od silnika była walnięta. w tym zakresie silnik drga o poniżej i powyżej jest spokój. po wymianie sprzęgła wibracje ustały
TomSzy:
--- Cytat: "arni_23" ---Koniec sprzęgła sygnalizują też wibracje przy przyśpieszaniu w zakresie 2500-2800 obrotów. Wrażenie takie jakby łapa od silnika była walnięta. w tym zakresie silnik drga o poniżej i powyżej jest spokój. po wymianie sprzęgła wibracje ustały
--- Koniec cytatu ---
Hmm.. to faktycznie kończy mi sie sprzęgło bo mam takie wibracje właśnie jak opisujesz..
W takim razie szykuje się do wymiany ;-)
[ Dodano: 2017-07-09, 16:49 ]
arni_23, jeszcze o jedno nie spytałem, po wymianie sprzęgło już nie bierze tak nisko?
guniak:
Przy jakim przebiegu wymieniałeś sprzęgło ?
TomSzy:
Przebiegiem nie ma sie co zbytnio sugerować.. niektórym wytrzyma 200 a inni wykończą przy 50 tys., dużo zależy od użytkownika :-P
Nawigacja
[#] Następna strona