Forum > i30 FD

SPRZĘGŁO W I30 CW 1.6 CRDI 90KM

<< < (8/8)

kosmos2011:

--- Cytat: "gzrybol" ---Do mojego modelu (Czechy) okazało się, że są dwa rodzaje sprzęgła
--- Koniec cytatu ---

Skąd takie informacje?

Według Hyundai/ Kia jedynie łożysko wyciskowe w czasie produkcji FD zostało zmienione na inne.

Clins299:
kosmos2011 ja robiłem sprzęgło u siebie i miałem nie miła niespodziankę i założyłem inne sprzęgło ( na zdjeciu po prawej stronie) niestety skończyło się na wyciąganiu 2 raz skrzyni i wymianie sprzegła na model z lewej strony. okazało się że pierwsze w stosunku do drugiego zestawu miało  się za niski wycisk...

Okazało się ponoć że moje i30 z 2009 miała sprzęgło dla modeli po 2010 r. co ciekawe łożysko też było inne jak wymieniłem a ponoć tarcza i wycisk i łożysko  jest taka sama jak w 2.0 crdi.  (tak twierdził sprzedawca.) Niestety nie sprawdziłem i robotę miałem dodatkową W oryginale było założone takie jak po prawej stronie.  Poniżej dorzucam post do mojego tematu a tam krok po kroku co robiłem niestety bez zdjęć bo czasu nie było.  http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7721

yunior81:
Czyli to nie byla „wina” sprzęgła tylko źle dobranej części ?

Clins299:
Kolego nie wiem skąd sprzedawca miał taki nr części. Twierdził że taki mu podpowiedział katalog. Także warto rozebrać i sprawdzić. Podejrzewam że jakby była inny wysprzęglik hydrauliczny to by i to 2 sprzęgło działało.  Breszką pchnąłem łapę od wycisku i biegi na nim normalnie wchodziły.  Ale nie chciałem eksperymentować z nadspawywaniem wodzika... i założyłem tak jak ma być...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej