Forum > Santa Fe SM

Układ chłodzenia -wąż od chłodnicy.

<< < (2/3) > >>

samp00:
Witam.
To  od  czego  proponujesz  zacząć ?

Pozdrawiam:  samp00.

Piotrek79:
No standardowo od najtańszych wymian- korek chłodnicy i termostat(termostat pod warunkiem,że nie jest gdzieś ukryty pod rozrządem)
Później można podjechać gdzieś na badanie spalin w płynie chłodniczym(to pod kątem uszkodzenia uszczelki)
Jak pompa nie jest napędzana od rozrządu to też można ja sprawdzić .

samp00:
Dziękuję  za  wszystkie  odpowiedzi.

rozmawiałem  ze  znajomym  mechanikiem  i  dzisiaj po południu  biorę  auto  na  sznurek  i  ciągnę  do  Niego  do  warsztatu.

jeszcze  raz  dziękuję  i  pozdrawiam.

jak  bedzie  po  wszystkim, to  napisze  co  mojego  Hultaja  bolało.

Piotrek79:
Nie ma sprawy.
Oby to była jakaś tak zwana ''pierdoła''.
Daj znać co i jak zawsze to będzie podpowiedź dla innych.

samp00:
Witam.

No  i  wszystko  jasne.....
Diagnoza  postawiona - auto jeździ od czwartku - i  jest  ok... no  prawie, bo  jeździ  na  benzynie  a  gaz  jest  zakręcony.

Okazało się, ze  przyczyną  wzrostu  ciśnienia  w układzie  chłodzenia  był........ walnięty  reduktor  od  gazu. I  po  przełączeniu  na  gaz  wzrastało  ciśnienie, aż za pierwszym razem rozerwało  chłodnicę  a  później  zrywało  "tylko" przewód  z  chłodnicy - bo  nowa  to  i  widocznie  mocniejsza.

Dlaczego  trafiło  mi się najdroższe ?  :roll:  Mam instalacje Prinsa - nowy reduktor kosztuje 1002 zł.... używkę na allegro  mogę  kupić  już  za  ok 200 zł.

I  nie  wiem, na  co  się zdecydować.

P.S. ta usterka dla mnie była nowością.. natomiast dla mojego ,mechanika nie, mówił mi, że już kilkukrotnie się z tym spotkał. zresztą On określił żywotność instalacji gazowych  na  ok  10  lat.

pozdrawiam: samp00.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej