Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] Spalanie  (Przeczytany 12328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MagdaK

• Giełda
    • http://www.nautic-team.com
[i20 PB] Spalanie
« dnia: 26 Październik 2013, 22:16:35 »
Witam serdecznie

Mam pytanie do forumowiczow, gdyz po przejechaiu 2000 km stwierdzam ze spalanie oscyluje w granicach 6,5 - 6,9 litra ( odczyt komputera ).

Stad moje pytanie jak to wyglada u Was nadmienie ze 90% czasu jezdze po miescie na odleglosciach ok 20 km dzienie  w dwie strony ( do i z pracy )

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:25:13 przez Brt »

Offline albert

• Giełda
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Październik 2013, 23:01:43 »

mulek18

• Gość
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopad 2013, 16:57:47 »
jeżdżę tydzień moim i20 i nie mogę rozgryźć licznika spalania. To co pokazuje to chyba czysta abstrakcja...straszne wahania to norma? wystarczy stać chwile na światłach i się zmienia o 0,3 nie mówiąc o przygazowaniu, lub czymś podobnym. Do tego o ile na trasie pali mi poniżej 5.0 to w mieście 7-8. Dodam, że jeżdżę bardzo spokojnie, więc jak na razie to się zawiodłem na spalaniu.
Jaka jest zasada zerowania tripa przy spalaniu? jak jadąc wyzeruję to strasznie świruje i nie może się ustabilizować przez dłuższą chwilę.
Czy paliwo jakie tankuję ma duże znaczenie, jeśli chodzi o spalanie?

vqsoft

• Gość
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopad 2013, 20:36:58 »
spalanie chwilowe prezentowane przez pasek to spalanie online - im więcej ciśniesz tym więcej pokazuje.
spalanie średnie AVG to średnie spalanie od skasowania. czyli jeśli tankujesz i kasujesz to spalanie chwilowe i przejedziesz 100km to patrząc na ten wynik będziesz wiedział ile średni Ci samochód spalił na tym odcinku. Wyniki są na początku lekko z czapy bo i dystans od skasowania jest mały. po przejechaniu kilku km w jednostajnych warunkach wynik się urealnia.
Nie miałeś  nigdy kompa w samochodzie ? Hyundai tu żadnej innowacji nie dodał. :)

ziutek

• Gość
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopad 2013, 10:48:26 »
Ja dodam też , że podczas tankowania licznik spalania średniego się sam resetuje. Pierwsze kilometry po zresetowaniu(czytaj po tankowaniu) nie są wiarygodne, dopiero po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów można coś powiedzieć o spalaniu. Spalanie na trasie poniżej 5 litrów i 7-8 litrów w mieście wydaje się w porządku - zależy jak duże miasto. U mnie w zależności od pory roku, używania klimy i ilości bardzo krótkich przejazdów spalanie w mieście oscyluje między 6 a 7,5 litra dobijając w ekstremalnych przypadkach do 8l. Styl jazdy normalny, ale bez zamulania. Z moich doświadczeń wynika , że styl jazdy nie wpływa aż tak na spalanie jak ilość zimnych startów podczas użytkowania w mieście. Poza tym zalej lepsze paliwo - ja polecam V-power nitro plus ten zwykły 95 oktan (nie racing 100+) i zobaczysz różnicę w spalaniu o minimum 0,5 litra i różnicę w dynamice. Oprócz tego brudny filtr powietrza też zawyża spalanie.
A jeśli chodzi o to, że jesteś zawiedziony twoim spalaniem, to chyba nie wierzyłeś w wartości podawane przez producenta?
Pokaż mi auto o podobnych gabarytach, masie, podobnym mocowo i pojemnościowo silniku benzynowym palące znacznie mniej od i20.
Nawet panda 1,0 pali po mieście tyle samo, albo więcej.
Renault thalia 1,4 75 KM (940 kg)paliła mi po mieście pod 9,5l, hyundai getz 1,4 97 KM (960 kg)pali po mieście około 8,5l, tylko citroen AX 1,0 palił mi po mieście 5,5l, ale on ważył 690 kg!!

vqsoft

• Gość
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopad 2013, 19:14:46 »
ziutek. nie ma pandy 1.0 jest 1,1 i 1.2  
z tym paliwem premium też mocno naciągane....

ziutek

• Gość
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopad 2013, 08:27:57 »
Mój błąd. Znajomy ma pandę 1.1 55KM. Pali dużo. A co do paliwa premium to po prostu raz zatankuj i sam zobaczysz. Choć w sumie nie chodzi o wyższość paliwa premium ale o to, że v-power zazwyczaj nie jest chrzczony i to jest po prostu dobra 95-tka.
U mnie koło Buska-Zdroju tankuję tylko tę benzynę , bo zwyczajnie najlepiej mi się jeździ na niej i jest niskie spalanie. Ale na przykład u teścia w Opatowie tankuję na jednej stacji Moya, która jest przetestowana nieraz przeze mnie i zwykła 95-tka jest na poziomie v-power z Buska(spalanie , dynamika). W Krakowie z kolei na wylotówce na Sandomierz v-power jeszcze lepsza niż w Busku - na niej miałem najniższe spalanie, nieosiągalne dla paliw z okolic Buska.
Paliwo robi dużą różnicę. Nawet do 1l na 100km, nie mówiąc o dynamice - czasem tylko się tyka pedału gazu i samochód pięknie przyspiesza z niskich obrotów, a czasem trzeba podłogę wydeptać, żeby jako tako jechał.
Pozdro

vqsoft

• Gość
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopad 2013, 20:45:32 »
paliwo premium brałem nie raz..  różnicy nie widzę ...Wyleczyłem się mając diesla - premium mniej rotuje więc naciąłem się na letni olej w okresie zimowym...

btw lepiej chrzcić droższe paliwo niż tańsze :) większy zysk..

ziutek

• Gość
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2013, 20:04:08 »
Ja bym chrzcił nie to co droższe, tylko to czego najwięcej się sprzedaje...
Paliwa premium nie należą do popularnych, więc jeśli jeszcze by te chrzcili, to już w ogóle strzał w kolano. Co do diesla to masz rację. Taki urok że diesel jest letni, zimowy i przejściowy. Trzeba uważać.

Offline zz_top1

• Giełda
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maj 2017, 13:32:21 »
Muszę się pochwalić. Mam I20 1,2 rocznik 2009. Właśnie zrobiłem trasę ponad 300 km. Połowa średnicówką do Gliwic a reszta przez wioseczki. W aucie 2 osoby + full bagażu. Sprawdziłem zużycie metodą paliwo do pełna i wyszło mi 5,3 l/100 km. :-D

cangi

• Gość
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwiec 2017, 13:04:53 »
Witam. Ja się przejmuję, że mi spala za dużo bo 6,5 - 6,8 l gazu  a u Was tyle spala benzyny to chyba powinienem się cieszyć.

Offline steyr

• Giełda
[i20 PB] Spalanie
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Czerwiec 2017, 23:07:41 »
Jak masz lpg to masz normalne spalanie, rzekłbym że optymistyczne. Przy prawidłowo wyregulowanej instalacji lpg silnik powinien zużywać ok 20% więcej lpg od wskazań zużycia paliwa PB na komputerze.