Ja dodam też , że podczas tankowania licznik spalania średniego się sam resetuje. Pierwsze kilometry po zresetowaniu(czytaj po tankowaniu) nie są wiarygodne, dopiero po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów można coś powiedzieć o spalaniu. Spalanie na trasie poniżej 5 litrów i 7-8 litrów w mieście wydaje się w porządku - zależy jak duże miasto. U mnie w zależności od pory roku, używania klimy i ilości bardzo krótkich przejazdów spalanie w mieście oscyluje między 6 a 7,5 litra dobijając w ekstremalnych przypadkach do 8l. Styl jazdy normalny, ale bez zamulania. Z moich doświadczeń wynika , że styl jazdy nie wpływa aż tak na spalanie jak ilość zimnych startów podczas użytkowania w mieście. Poza tym zalej lepsze paliwo - ja polecam V-power nitro plus ten zwykły 95 oktan (nie racing 100+) i zobaczysz różnicę w spalaniu o minimum 0,5 litra i różnicę w dynamice. Oprócz tego brudny filtr powietrza też zawyża spalanie.
A jeśli chodzi o to, że jesteś zawiedziony twoim spalaniem, to chyba nie wierzyłeś w wartości podawane przez producenta?
Pokaż mi auto o podobnych gabarytach, masie, podobnym mocowo i pojemnościowo silniku benzynowym palące znacznie mniej od i20.
Nawet panda 1,0 pali po mieście tyle samo, albo więcej.
Renault thalia 1,4 75 KM (940 kg)paliła mi po mieście pod 9,5l, hyundai getz 1,4 97 KM (960 kg)pali po mieście około 8,5l, tylko citroen AX 1,0 palił mi po mieście 5,5l, ale on ważył 690 kg!!