Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Akumulator rozładowany. Zwarcie ?
gacus2004:
W pierwszej kolejności bezpieczniki bym sprawdził, jeśli zwarcie to powinno któryś z nich spalić. Jeśli spalony ,to sprawdzić od czego on jest.A jeśli wszystkie są OK, to jak kolega powyżej zaznaczył naładować akumulator i sprawdzić czy te objawy się powtarzają.
Yaro:
Tekla masz prostownik?
tekla:
Nie mam.
Plan jest taki, ze pożyczę naładowany akumulator i zobaczę, czy na nim pójdzie.
Jak się uda uruchomić auto, to sobie pojadę do domu, a tutaj już wiem gdzie zanieść mój akumulator, żeby mi sprawdzili co z nim.
Złośnik:
Najpierw to akumulator trzeba sprawdzić a potem czy na głównych kablach nie masz zwarcia do masy. Sprawdź dobrze klemy - czy czasem coś tam przy + nie urwało się i nie poleciało na obudowę czasem. Dopiero potem wsadzać drugi akumulator. Jeśli akumulator padł z dnia na dzień to nie dlatego, że tak mu się zachciało tylko coś musiało to spowodować. A po takim strzale dobrze przepatrzeć wszystkie bezpieczniki - szczególnie te w skrzynce pod maską. Główny od alternatora ok. 80-90A i na linii stałego + ok 30-50A.
Zbyszek:
--- Cytat: "Złośnik" ---Jeśli akumulator padł z dnia na dzień to nie dlatego, że tak mu się zachciało tylko coś musiało to spowodować.
--- Koniec cytatu ---
Mogło nastąpić zwarcie na celach od zasiarczenia.
Nawigacja
[#] Następna strona