Autor Wątek: Głośna praca silnika  (Przeczytany 4777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmi

• Gość
Głośna praca silnika
« dnia: 14 Czerwiec 2017, 18:38:32 »
Witam.
Chciałbym zapytać czy u kogoś pojawił się problem głośnej pracy silnika. Objawia się to po pierwsze poprzez dość głośne cykanie spod pokrywy silnika. Siedząc wewnątrz samochodu ma się wręcz wrażenie, że siedzi się w dieslu. Drugim objawem (nie wiem czy powiązanym) jest głośny jakby szum, rzężenie przy odpuszczaniu gazu do zera bez wyrzucania biegu i wciskania sprzęgła (czyli hamowanie silnikiem). W momencie wciśnięcia sprzęgła lub dodania gazu hałas znika. Byłem w ASO i pan stwierdził, że ten typ tak ma. Wsiadłem nawet do Tuscona z identycznym silnikiem (ix35 akurat nie mieli) i faktycznie słychać lekkie cykanie, ale zdecydowanie cichsze niż u mnie. Jakoś nie przekona mnie mechanik z ASO, że to taki typ. Zastanawiam się czy to może mieć związek z jakością oleju, czy może początek problemów z łańcuszkiem rozrządu. Jestem laikiem w sprawach mechaniki a bardzo niepokoją mnie te odgłosy. Nie dodałem, że mój silnik to 1,6 GDI 135 KM.

Offline kosmos2011

• Giełda
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwiec 2017, 21:02:36 »
Do sprawdzenia luzy zaworów.

Zawsze olej jest ważny i nie ma co oszczędzać. Przy stosowaniu niskiej jakości olejów typu HC  nie można stosować interwałów wymiany jakie zakłada wytwórca silnika.

Pompa od wtrysku na pokrywie zaworów  :?:

mmi

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwiec 2017, 11:29:54 »
Dzięki. Poproszę o sprawdzenie. Na początek wymienię olej.