Autor Wątek: problem ze stanem oleju.  (Przeczytany 5512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dlugistrzegom

• Gość
problem ze stanem oleju.
« dnia: 07 Lipiec 2008, 22:08:16 »
mam pytanko troche dziwne...ilekroc sprawdzam stan oleju w silniku to stan jest inny, nie wiem co sie dzieje. Rano sprawdzalem mialem ponizej minimum, popoludniu juz bylo idealnie, a znow dzisiaj rano nawet bagnet sie niezamowczyl. o co tu chodzi??

ps. ile prawidlowo wlewa sie oleju do hyundai accent 96 1.3??

e-gen

• Gość
[Accent X3] problem ze stanem oleju.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipiec 2008, 22:55:25 »
sprawdzaj stawiająca na płaskiej powierzchni, 5 minut po wyłączeniu silnika. Według mnie Twój silnik potrzebuje 3 - 3,3 L (wlej najpierw trzy i sprawdź jaki jest poziom - ew. uzupełnij)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipiec 2008, 22:55:52 »
Witam. Dziwna sprawa z tym zmiennym poziomem oleju i doprawdy nie wiem, jak to wytłumaczyć, może coś jest nie tak z filtrem oleju? Kiedy go ostatnio wymieniałeś? Może to co napiszę jest banalne, ale podczas wymiany oleju co 15000 km powinno się również wymienić filtr oleju (może ktoś zapomniał o tej czynności, albo akurat nie miał na stanie tego modelu filtra i delikatnie przemilczał zagadnienie). Co do ilości oleju silnikowego w Accencie, którego jesteś posiadaczem, to wynosi 3,5 litra. Pozdrawiam Igor.

Dodano: 2008-07-07 o godz. 23:12
Bagnet w Accencie 1,3 z 1996 roku wykonany jest ze stalowej taśmy umieszczanej w lekko zgiętej metalowej rurce i nie ma możliwości podwieszania się, ani przesuwania plastykowego uchwytu stanowiącego jednocześnie ogranicznik i uszczelniacz bagnetu po jego maksymalnym dociśnięciu. Przynajmniej ja takiej sytuacji nie zauważyłem, a sprawdzałem pod koniec użytkowania mojego Accenta poziom oleju już dość często.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipiec 2008, 23:03:44 »
a moze bagnet sie podwiesza gdzies? jest taki trochę "niesolidnie" wykonany...

Vex

• Gość
Re: problem ze stanem oleju.
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipiec 2008, 00:03:23 »
Cytat: "dlugistrzegom"
mam pytanko troche dziwne...ilekroc sprawdzam stan oleju w silniku to stan jest inny, nie wiem co sie dzieje. Rano sprawdzalem mialem ponizej minimum, popoludniu juz bylo idealnie, a znow dzisiaj rano nawet bagnet sie niezamowczyl. o co tu chodzi??

ps. ile prawidlowo wlewa sie oleju do hyundai accent 96 1.3??

Nie sprawdzaj stanu oleju jak samochod stoi dobrych kilka godzin, np. po nocy bo moga wyjsc glupoty.
Chodz to nie jest pewnikiem tego problemu. Sprawdz po 15-20 minutach po wylaczeniu silnika.

wlad

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipiec 2008, 08:07:44 »
Cytat: "Vex"
Nie sprawdzaj stanu oleju jak samochod stoi dobrych kilka godzin, np. po nocy bo moga wyjsc glupoty.

ja ZAWSZE sprawdzam po nocy i nigdy glupoty mi nie wyszly.zawsze pokazuje ten prawdziwy stan.
Cytat: "dlugistrzegom"
Rano sprawdzalem mialem ponizej minimum, popoludniu juz bylo idealnie, a znow dzisiaj rano nawet bagnet sie niezamowczyl. o co tu chodzi??

moze po prostu po poludniu zbyt krotko stal i caly olej nie zdazyl splynac do miski?

Hants

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipiec 2008, 09:34:20 »
Wyłacz silnik podczas dokonywania pomiarow. :roll:

dlugistrzegom

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipiec 2008, 14:37:51 »
silnik jest wylaczony, nie jestem kretynem zeby sprawdzac poziom oleju podczas jego pracy

Vex

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lipiec 2008, 21:23:54 »
Cytat: "wlad"

ja ZAWSZE sprawdzam po nocy i nigdy glupoty mi nie wyszly.zawsze pokazuje ten prawdziwy stan.

A masz Accenta 1.5 ? :)
U mnie przy takiej sytuacji mozna zaobserowac poszarpane "plany" oleju na jednej ze stron bagnetu wychodzace nawet poza stan a z drugiej przy minimum, gdzie normalnie jest rowno miedzy min a max nawet po kilku krotnym pomiarze ze sciereczka w reku.

wlad

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lipiec 2008, 22:27:17 »
A masz Accenta 1.5 ?
U mnie przy takiej sytuacji mozna zaobserowac poszarpane "plany" oleju na jednej ze stron bagnetu wychodzace nawet poza stan a z drugiej przy minimum, gdzie normalnie jest rowno miedzy min a max nawet po kilku krotnym pomiarze ze sciereczka w reku.

tak,mialem accenta 1,5.zawsze po przetarciu scierka wynik byl miarodajny.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lipiec 2008, 23:19:58 »
Moze niektore sa magiczne :lol:

wlad

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lipiec 2008, 08:07:35 »
Moze niektore sa magiczne

byc moze-natomiast wierze ci,ze mogles nie odczytywac prawidlowo wskazan.teraz w elantrze,aby odczytac poziom oleju musze ustawic wskaznik w jednym [sobie tylko znanym :mrgreen: ]polozeniu[ktore jest inne niz polozenie "spoczynkowe"],bo inaczej na bagnecie sa wlasnie zaciagniete plamy od poziomu powyzej max.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lipiec 2008, 17:42:04 »
Zastanawiam sie z czego to wynika, skoro samochod stoi dlugo to wszystko co ma to scieknie we wlasciwe miejsce a kilkanasie minut po jezdzie jest ok <co?>

maspex

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lipiec 2008, 22:41:07 »
Olej rano jest zimny i gesty.....jak pojezdzisz nawet troche,to olej jest cieply ,rozrzedza sie i jest go wiecej..normalne,a potem dlugo cieplusi w silniku jest,ze nawet po paru godzinach bedzie go wiecej niz rano. Rano zawsze powinienes miec oleju wiecej niz MIN.....Dolej bo bedzie problem....potem podskoczy pewnie do 1/3.