Autor Wątek: [Accent X3] Accent Przerywa  (Przeczytany 11986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

klapy4

• Gość
[Accent X3] Accent Przerywa
« dnia: 01 Marzec 2012, 16:45:57 »
Witam
Mam Hyundai Accent 1.5 12V 1998r. Od dość dawna zdarzało się że auto przerywało. Działo się to w trakcie jazdy ale w niczym nie przeszkadzało bo przerwał przez jakieś 2 sekundy i dalej jechał normalnie. Ostatnio problem ten się nasilił. Gdy jadę spokojnie to nic się nie dzieje ale gdy tylko zaczynam go "piłować" to zaczyna przerywać. Przerywanie to nie uniemożliwia jazdę ale jest dość denerwujące. To samo się dzieje zarówno na LPG jak i na benzynie tzn. że nie jest to wina układu paliwowego.

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marzec 2012, 17:35:31 »
a wymieniales kiedys swiece?

klapy4

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marzec 2012, 18:22:40 »
Kiedyś tam wymieniałem.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marzec 2012, 20:29:35 »
Jak nie świece to może kable. Świece na LPG wytrzymywały mi ok 20tys km. Ostatnio jeżdzę na Iskrze do lpg i jest znacznie lepiej a świece tańsze.
Co 15tys warto chociaż przerwę na świecach sprawdzić.
Otwórz też maskę w nocy w ciemnym miejscu i przygazuj troche. Jak na kablach WN masz dyskotekę to warto byłoby wymienić. Spójrz przy okazji czy cewki też nie świecą .

Renata89

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marzec 2012, 14:21:50 »
Dolacze sie do tematu i zapytam jak zdiagnozowac uszkodzone cewki zaplonowe w accencie??

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marzec 2012, 19:53:50 »
Cytat: "Renata89"
Dolacze sie do tematu i zapytam jak zdiagnozowac uszkodzone cewki zaplonowe w accencie??

ja bym zalozyl dobry kabel ze swieca na cewke na kazdy cylinder pokolei, przylozyl bym swiece do masy i przy pomocy innej osoby obserwowal bym czy jest iskra (ta droga osoba po to ze trzeba krecic rozrusznikiem).

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marzec 2012, 20:05:46 »
ja bym zalozyl dobry kabel ze swieca na cewke na kazdy cylinder pokolei, przylozyl bym swiece do masy i przy pomocy innej osoby obserwowal bym czy jest iskra (ta droga osoba po to ze trzeba krecic rozrusznikiem).

Lookas, nie miej mi tego za złe ale takie rzeczy robiło się w Polonezie. Taka metoda przy współczesnych autach grozi uszkodzeniem cewki a w skrajnych przypadkach nawet ECU. Było to poruszane na starym forum.

klapy4

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwiec 2012, 20:50:08 »
Na początek chciałem wszystkich przeprosić że się nie odzywałem ale tak jakoś wyszło że nie miałem ostatnio czasu. Świece w aucie są dobre bo kiedyś zmieniałem i  nic to nie dało. Wymieniłem przewody wysokiego napięcia i niestety tylko się pogorszyło. Na początku jak jadę to jest w porządku ale po jakichś 10 minutach jazdy auto zaczyna dość porządnie przerywać (pewnie chodzi o temperaturę silnika). W dodatku teraz mi się dzieje na odwrót, jak jadę spokojnie to przerywa a jak "nadepnę" to przestaje. Dodam jeszcze że już kiedyś wymieniałem czujnik połorzenia wału. Wtedy auto po zagrzaniu się w ogóle nie chciało jechać. Żaden mechanik nie mógł mi zdiagnozować co jest nie tak dopiero kupiłem czujnik i kazałem mechanikowi założyć.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwiec 2012, 12:36:52 »
Mi to mimo wszystko wygląda na problemy z układem zapłonowym.
Kontrolka CHECK działa? Nie ma żadnych błędów?
Odepnij przepływomierz, zresetuj sterownik (odpięcie aku na 10min) i spróbuj pojeździć na benzynie. Oczywiście filtry wszystkie mam nadzieje że są ok.
Jakie kupiłeś świece i kable? Świece chyba najlepsze do gazu (z tych tańszych) są iskry lpg, a kable najlepiej oryginalne. U mnie nie chciało auto jeździć na ngk.

voytekk1

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Czerwiec 2012, 01:25:27 »
A komputer to jakie błędy pokazuje? Najlepiej sprawdź bo po co całe auto wymieniać. Ja podobne objawy mam przy awarii czujnik temperatury chłodziwa

klapy4

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipiec 2012, 17:53:29 »
Już znam przyczynę pogorszenia objawów. Kupiłem sobie najtańsze kable myśląc że jeżeli to nie będą przewody to po co wydawać niewiadome ile jak kupię najtańsze (25zł na allegro) i zobaczę co się będzie działo. Jak będzie lepiej to pojeżdżę jakiś czas na tych dziadach a kiedyś tam kupie porządne. Niestety kable nie nadają się do użytku założyłem stare. Na zapalonym silniku próbowałem jeden dopchnąć to kopnął mnie prąd przez izolację. Po ściągnięciu okazało się że izolacja na kablach jest po przetapiana. Już zamówiłem oryginalne przewody Hyundaia. Chciałem przy okazji wszystkich przestrzec przed koreańską firmą ONNURI produkującą części zamienne do koreańskich samochodów.