Forum > Accent
Olej w skrzyni
wlad:
--- Cytat: "Kris_DG" ---EDIT: Co ciekawe instrukcja zaleza wymiane tegoż oleju co 30tys km 2,15litra
--- Koniec cytatu ---
co jeszcze ciekawsze angielska instrukcja nie mowi NIC o wymianie oleju przez pierwsze 100kkm :mrgreen:
jakos nie chce mi sie wierzyc w te 30kkm-zarowno w elantrze jak i wspomnianym accencie nic nie pisze o wymianie,natomiast w przypadku atosa jest wymiana co 30kkm.czyzby we wspomnianych 2 instrukcjach o tym zapomnieli-jakos w to nie wierze.
wymiana co 30kkm to tak samo jak wymiana oleju silnikowego co 5kkm-teoretycznie super sprawa,dopoki nie przeczyta sie ze swiezy olej wcale nie ma najlepszych wlasciwosci smarnych.
kml:
wlad, stawiam na to, że brak konieczności wymiany jest powiązany z faktem, że klimat na wyspach jest stabilniejszy oraz cieplejszy niż na kontynencie i być może uznali że to wystarczy.
--------tak naprawdę ale profilaktycznie można raz zmienić, zwłaszcza po kupnie samochodu.
Kris_DG:
@ KML: A czy jak instrukcja zaleza stosowanie płynu hamulcowego DOT 3 to nie można nalać DOT 4 ??
kml:
--- Cytat: "Kris_DG" ---@ KML: A czy jak instrukcja zaleza stosowanie płynu hamulcowego DOT 3 to nie można nalać DOT 4 ??
--- Koniec cytatu ---
Widzisz tylko, że tutaj jest różnica ponieważ efekt zmiany oleju na Gl-5 nie będzie taki sam bądź lepszy jak w przypadku DOT4. Jeżeli chcesz na siłę zmienić olej na inną klasę to nie ma problemu ale najpierw poczytaj forum i zastanów się czy ta zmiana, dla zasady, naprawde jest tym co jest dla skrzyni najlepsze.
Skrzynie w accencie 2 są same z siebie bardzo cienkie i ja bym sie po prostu bał na nich eksperymentować ale co kto lubi.
Kris_DG:
No widzisz własne po to jest forum żeby sie zapytać.
Bo jako że nigdy tego oleju nie wymieniałem mogłem pomyśleć ze skoro zalecają GL4 to GL5 bedzie jeszcze lepszy jak w przypadku plynu hamulcowego. Ok koniec tej dywagacji.
Nawigacja
[#] Następna strona