Forum > Accent
Olej w skrzyni
BartBartez:
--- Cytat: "piotr1111" ---Prawdę powiedziawszy słyszałem, że olej w skrzyni można nie zmieniać...
--- Koniec cytatu ---
Ja również słyszałem, a nawet czytałem, ze nie warto zmieniać oleju w silniku. Filtrów też nie warto zmieniać bo przecież to chodzi tylko o napędzanie biznesu motoryzacyjnego.
--- Cytat: "piotr1111" ---dwóch Makgajwerów z serwisu mówiło, że to zbędny wydatek
--- Koniec cytatu ---
Jak dla mnie to oni mogą nawet wlać do skrzyni kujawski z pierwszego tłoczenia - przecież to ich skrzynie/silniki... Tylko po co pier.... takie głupoty innym osobom ??
kml:
--- Cytat: "BartBartez" ---Tylko po co pier.... takie głupoty innym osobom
--- Koniec cytatu ---
Klucze do odpowiedzi na to pytanie są dwa słowa: Makgajwerów oraz serwis :>
piotr1111:
--- Cytat: "kml" ---
Ja tam wole nie ryzykować, olej majątku nie kosztuje a na forum był całkiem nie dawno przypadek totalnego zgonu skrzyni i jednym z podejrzanych był prawdopodobnie niewymieniony olej.
--- Koniec cytatu ---
Hm... no to chyba przy najbliżej wymianie oleju wymienię i ten w skrzynce... lepiej dmuchać na zimne...
Kris_DG:
Wyczytałem tu LINK żeby nie stosować do skrzyni biegów oleju GL-5. Dlaczego?? A czy można stosować oleje API : GL-4/5 ?? Czy lepiej 3/4?? GL-4 jest np Syntrans AT 75W90 ale producent poleca go do samochodów dostawczych MB.
kml:
--- Cytat: "Kris_DG" ---Wyczytałem tu LINK żeby nie stosować do skrzyni biegów oleju GL-5. Dlaczego?? A czy można stosować oleje API : GL-4/5 ?? Czy lepiej 3/4?? GL-4 jest np Syntrans AT 75W90 ale producent poleca go do samochodów dostawczych MB.
--- Koniec cytatu ---
Słuchaj, to sa wytyczne producenta zawarte w instrukcji, jeżeli uważasz inaczej to mozesz śmiało lać inny olej. jeżeli bardzo chcesz wiedzieć czemu nie to napisz do HMP i moze Ci odpowiedzą coś wiążącego no chyba ze masz u siebie skrzynie z dostawczego MB to mozesz lać Gl-5.
Nawigacja
[#] Następna strona