Autor Wątek: lantra '93 - hamulec reczny  (Przeczytany 4838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cypis

• Gość
lantra '93 - hamulec reczny
« dnia: 14 Wrzesień 2008, 17:39:11 »
Witam,
Pisze ponieważ mam problem, otóż pewnego dnia zauważyłem ze jadąc (dokładnie ruszając i przyśpieszając) na desce rozdzielczej świeci mi się kontrolka od hamulca ręcznego (gaśnie po chwili). Pomyślałem ze coś jest nie tak, więc postanowiłem jadąc zaciągnąć ręczny, wynik ręczny ledwo a to ledwo załapał.
Teraz mam pytanie, czy to jest wina linki, czy może brakiem płynu, a może coś się stało z zaciskami i na końcu może klocki się wytarły. Nie wiem może to coś innego?

Jestem młodym kierowcą po LO, więc proszę napisać odpowiedz w prostym języku.

Z góry dzięki i Pozdrawiam:

Dawid Krakowski.

Dareq36

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Wrzesień 2008, 19:29:10 »
Na początek radził bym sprawdzić poziom płynu hamulcowego.

Cypis

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Wrzesień 2008, 19:47:28 »
Czy to jest ten zbiornik za akumulatorem?

gleda

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Wrzesień 2008, 20:23:29 »
<lol2> ręczny nie ma nic wspólnego z poziomem płynu (działa mechanicznie za pomocą linki stalowej).A to światełko na desce rozdzielczej dotyczy tylko ham.ręcznego + ewentualnie kończących się klocków (przód)...ale to byś słyszał podczas jazdy jako wysoki pisk.
A co do pytania to ja też zadam:
-czy to zrobiło się nagle?

W każdym razie możliwości są trzy:
1.źle naciągnięta (za słabo)lub poluzowana linka hamulca ręcznego (to wersja lightowa ;] )
2.zapieczona linka (gdzieś w osłonie)
3.coś niedomaga w bębnie

Na początek sprawdź pkt.1.
Regulacja ręcznego znajduje się pod podłokietnikiem.Jest tam komputer a zanim regulacja linki.Tam też znajdziesz czujnik odpowiadający za tą lampkę na desce rozdz.Tu masz linka do strony z rysunkami http://www.korea-opt.ru/ (po lewej wybierz swoje auto i szukaj :)

Co do pkt.2 i 3 to trzeba ściągnąć bęben i zobaczyć co tam siedzi :>
Mógłbym ci napisać jak to zrobić <czytaj> i czego tam szukać ale piszesz,że jesteś zielony
w temacie więc sam musisz zdecydować czy będziesz chciał się za to zabrać :roll:
Pzdr

Cypis

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Wrzesień 2008, 21:22:48 »
Powiem tak, nie było mnie przez jakiś okres czasu. Wtedy jeździła moja mama, no i właśnie po powrocie to zauważyłem.

Moje pytanie, gdzie znajduje się coś o ręcznym bo rosyjskiego nie znam :)

gleda

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Wrzesień 2008, 21:46:57 »
ja też nie znam ;( ale szukać umiem więc ty chyba też umiesz szukać (klikasz,klikasz ....aż znajdziesz rysunek z "wajchą" ręcznego ....wtedy będziesz wiedział jak to jest zbudowane

...a z kobietami tak to już jest.....dajesz im auto do pojeżdżenia a potem sam naprawiasz "skutki ich jazdy" ;p

tictac

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Wrzesień 2008, 21:48:18 »
Cytat: "gleda"
ręczny nie ma nic wspólnego z poziomem płynu (działa mechanicznie za pomocą linki stalowej).A to światełko na desce rozdzielczej dotyczy tylko ham.ręcznego + ewentualnie kończących się klocków (przód)...ale to byś słyszał podczas jazdy jako wysoki pisk.

Nie mogę się do końca zgodzić, bo w moim poprzednim samochodzie (prostej Fieście) kontrolka odpowiadająca za informowanie o zaciągniętym ręcznym hamulcu zaczęła się lekko jarzyć podczas jazdy i hamowania.
Pomogło tu dolanie płynu hamulcowego. Nie wiem czy w Lantrze jest to rozwiązane podobnie ale na pewno jest opcja że jest mała ilość płynu.

No a to Cypis sprawdzisz bez większego kłopotu

gleda

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Wrzesień 2008, 21:58:24 »
a tu masz manuala do Poniaka (90 % budowy odpowiada twojej Lantrze)
http://www.osemka.p.lodz.pl/~rufens/hyundai/93/
...i jest po angielsku :mrgreen:

....podpowiedź: pkt.4 str.od 28

Cypis

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Wrzesień 2008, 22:12:14 »
Powiem wam że jestem pod wrażeniem Ciebie Gleda, oraz innych fachowców :)

Dzięki wam za pomoc :) zobaczymy co jutro wykąbinuje, jak co to do mechanika zajade :)
Może ktoś z Częstochowy :P ?

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Wrzesień 2008, 09:08:08 »
Lantra ma czujnik poziomu płynu hamulcowego.Jeżeli jest za niski zapala się ta lampka.Zapala się podczas ruszania,hamowania lub na ostrym zakręcie wiadomo dlaczego. Dolać i po problemie. Nie ma sygnalizacji zużycia klocków lub braku hamulca ręcznego.

Cypis

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Wrzesień 2008, 12:21:02 »
No ale ręczny mi nie łapie ;d na samym końcu ledwo ledwo mi łapie ...

LukaszMix

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Wrzesień 2008, 15:35:48 »
to sprawdz naciagniecie linki i plyn tez sprawdz bo kontrolka nie bedzie swiacic jak reczny bedzie slaby!!!

gleda

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Wrzesień 2008, 21:55:32 »
1.sprawdź to co ci napisałem wcześniej.Po zastanowieniu dodam pkt.4. z możliwości takiego zachowania ręcznego : zaolejone szczęki (przez przepuszczające uszczelki cylinderka,który rozpiera szczęki).W takim przypadku też trzeba zajrzeć do bębnów(czyli rozbierać z tyłu koło).
2.złe działanie ręcznego raczej nie ma nic wspólnego z poziomem płynu ham.
3.a ten płyn możesz sprawdzić dla świętego spokoju (dzisiaj sprawdziłem i faktycznie poniżej zbiorniczka wyrównawczego jest jakiś czujnik,który być może odpowiada za świecenie lampki na konsoli jak jest za mało płynu).
Nie zmienia to jednak faktu,że jak masz problemy z ręcznym to powinieneś skupić się na tych 3 + ten dzisiejszy punktach.

Cypis

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Październik 2008, 15:24:58 »
Już wszystko naprawione :)

Kontrolka się swieciła z powodu wytarcia sie klocków i tego plynu bylo malo w zbironiczku wlasnie z tego powodu. Z hamulcem recznym cos nie domagal jakis cylinderek hamulcowy.

Dzieki za posty.

Pozdrawiam.