Autor Wątek: [ix35] Klimatyzacja  (Przeczytany 4336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ppawlo

• HKP
  • **
[ix35] Klimatyzacja
« dnia: 09 Czerwiec 2017, 13:10:34 »
Wyciągnąłem filtr i przeczyściłem klimatyzację za pomocą "granata" firmy LIQUI MOLY. Włożyłem filtr i wydaje mi się, że jest lepiej ale dalej mam takich zapach delikatne stęchlizny jak włączam klimatyzację. Filtr kupiłem i włożyłem nowy przy czyszczeniu.

Do tej pory klimatyzacje czyściłem we wszystkich autach zawsze CRC (pianką). i nigdy po tym nie było problemów. Tutaj ze względu na nowe auto trochę się boję. Chcę jednak zaryzykować i napsikać pianki do parownika. Pytanie, gdzie go znajdę? Czy jak wyciągnę filtr i napcham tam pianki, to dojdzie ona do parownika?

Ewentualnie posiadacie jakiś manual lub film, w którym ktoś pokazuje jak dobrze wyczyścić Klimę w IX 35?

Pozdrawiam
Paweł

Offline Robik

• Giełda
[ix35] Klimatyzacja
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwiec 2017, 22:07:39 »
Dwa razy w roku wymieniam filtr kabinowy na wiosne i na jesien, zadnych problemow z nieporzadanymi zapachami, dodatkowo dwa trzy razy w roku zalaczam w aucie na pol h ozonator dzieki czemu nie mialem problemu w zadnym aucie z nieprzyjemnym zapachem. Sasiad uzywal preparat wurth chwalil sobie ale po krotkim czasie problem powracal.podobno lepiej zapobiegac niz leczyc dlatego eliminuje potencjalne przyczyny a nie reaguje na juz istniejace symptomy klopotow z klimatyzacja

Offline GRZECH

• Giełda
[ix35] Klimatyzacja
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwiec 2017, 22:29:15 »
1. Wymień filtr. Rób to 2x w roku.
2. Jeżeli to nie pomoże ozonuj.

klemens

• Gość
[ix35] Klimatyzacja
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwiec 2017, 13:14:02 »
Wymieniam filtr kabinowy ze 2 razy w roku i tyle. Ma klimę w samochodach od 20 lat i tylko raz skusiłem się na jakieś odgrzybianie. Co dziwne, jestem alergikiem i nie odczuwam żadnych skutków jazdy z nieodgrzybianą klimą, choć teoretycznie powinienem już nie żyć  :?:

Offline Zibi

• Giełda
[ix35] Klimatyzacja
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwiec 2017, 21:43:49 »
Co roku na wiosnę w ASO czyszczą klimę i wymieniam filtr. świeżość jest bezcenna :)