Forum > i40 VF
[i40 VF] Gwiżdżąca (świszcząca) pompa paliwa - ku przestrodz
waszek_rmc:
A może tak samemu... czym to czyściłes? Benzyna ekstajcyjna? Dostęp jest utrudniony? W ogóle jak się do tego dostać?
kosmos2011:
Filtr jest w zbiorniku paliwa pod kanapą.
marcink:
Witajcie, właśnie siedzę w serwisie ASO i mam taki sam problem. Samochód: i40 FL 1.7. CRDI. Wcześniej nie wiedziałem co było powodem świszczenia, ale tutaj mi pokazali. Przed chwilą widziałem sitko tak samo brudne jak na zdjęciu powyżej.
Całe szczęście nie wmawiali mi, że tankuję badziewie, ale że po prostu procent biokomponentów jest w Polsce na tyle wysoki w ropie, że takie rzeczy się dzieją. Czy wada fabryczna? Chyba się tego nie udowodni... Oficjalnie chyba nie ma żadnych akcji serwisowych w tej sprawie.
Mam nadzieję, że nie wezmą za to 300zł.... rozumiem, że ASO musi zarobić no ale...
oleey:
--- Cytat: "waszek_rmc" ---A może tak samemu... czym to czyściłes? Benzyna ekstajcyjna? Dostęp jest utrudniony? W ogóle jak się do tego dostać?
--- Koniec cytatu ---
Pompa u mnie znajduje się w bagażniku pod ostatnią sekcją podłogi bagażnika przy tylnej kanapie (kombi). Dostęp jest średnio trudny, ze względu na to, że muszę zdemontować fragment podłogi (plastikowe spinki) oraz metalową klapkę oddzielającą kabinę od spodu auta. Później pozostaje odkręcenie pompy ze zbiornika, odczepienie przewodów paliwa i wyjęcie całości na zewnątrz. Niestety wszystko robi się leżąc w bagażniku...
Czyściłem benzyną ekstrakcyjną i delikatnie zeskrobywałem śrubokrętem. Siateczka filtra jest dość delikatna.
waszek_rmc:
Też mam kombi, z tym, ze 2011 rok. Jestem ciekaw jak to u mnie wygląda, mam auto od 3 miesięcy w kraju. Wcześniej jezdziło sobie na włoskim dieslu - może tam nie walą tylu dodatków BIO do paliw...
Nawigacja
[#] Następna strona