Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Tylne lewe światło mijania nie działa  (Przeczytany 4023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcinsgdz

• Giełda
[Getz TB] Tylne lewe światło mijania nie działa
« dnia: 26 Maj 2017, 22:38:59 »
Dziś jechałem za Getzem, którego prowadziła żona i zauważyłem, że tylne lewe światło mijania nie działa.
Rozkręciłem lampę i ku mojemu zdziwieniu żarówka OK. Dla pewności i tak ją wymieniłem - bez zmian. Światło stop w tej lampie działa.
W prawej lampie o dziwo wszystko OK.
Co może być powodem? Przeglądnąłem bezpieczniki w kabinie i wydaje się, że są OK. Przednie reflektory też OK.
Czy są jakieś bezpieczniki pod maską, które za to mogą odpowiadać?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:50:51 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maj 2017, 00:38:37 »
Trzeba sprawdzić miernikiem wtyczkę czy dochodzi napięcie. Jeśli tak to znaczy, że wtyczka nie łączy bo zaśniedziały styki. A jak nie wtedy trzeba szukać już nie w lampie.

Offline marcinsgdz

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maj 2017, 11:20:32 »
Pali bezpiecznik jeden za drugim 10A- oznaczenie w skrzynce: TAIL LH.
Czyli gdzieś jest zwarcie. Czy winą może być przekaźnik od przeciwmgielnych - bo przednie przeciwmgielne nie działają i nie słychać przekaźnika lub coś w kostce lewych przednich drzwi?

Offline misio

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Maj 2017, 12:56:05 »
Wg mnie przekaźnik tu nie jest winien ale gdzieś jest zwarcie na kablach. Sprawdź skrzynkę bezpieczników i kable od niej wychodzące. Nie mam doświadczenia w hyundaiach, ale w oplach zdarza się uszkodzenie styków lub kabli (albo nadtopienie w skrzynce bezpiecznikowej).

Offline marcinsgdz

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maj 2017, 13:23:47 »
Znalazłem - poniekąd.
Zaczęłą się topić izolacja na jednym z przewodów - rózowy kolor wchodzi do białej kostki w skrzynce bezpieczników (lewy róg). Zapewne muszę go wymienić? A czy ktoś wie dokąd idzie - na jakim odcinku go wymienić - pali się na odcinku od kostki w BSI na odcinku około 30 cm?
I czy topienie izolacji z czegoś wynika? Czy tylko z przetarcia?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maj 2017, 20:42:31 »
Takie światło (tylne mijania) przecież nie istnieje! Co to się porobiło z ludźmi po 2007 roku.  :oops:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maj 2017, 21:28:35 »
Marcinsgdz z prawej strony postu jest "Edytuj" tam możesz zmienić treść tematu z mijania na pozycyjne.

Połączenie między złączem I/P-A pin 1, a żarówką lewego tylnego światła pozycyjnego jest bezpośrednie czyli nie ma na jego drodze żadnych złączy.

Jeśli ten przewód się pali to znaczy że na tym obwodzie jest za duży pobór prądu.

Sprawdź czy coś jeszcze jest podłączone do tego obwodu.

Czy oprawka żarówki nie łapie wilgoci i czy nie jest utleniona.
.