Forum > Matrix / ix20
[Matrix] Wewnętrzne zużycie opon na osi tylnej
yanek:
Co może być przyczyną i czy da się to jakoś naprawić? Sytuacja wygląda następująco: Przy okazji wymiany opon na takie o wyższym profilu zauważyłem że stare na tylnej osi są dość mocno zużyte od od wewnątrz. Rzecz dotyczyła/czy tylnej osi. Pomyślałem że poprzedni właściciel albo woził jakieś duże ciężary, albo ogólnie eksploatował auto w jakiś nieprawidłowy sposób. A więc wymiana opon i ustawienie geometrii. Trochę trzeba ją było przestawić. Ale okazuje się że nie to było przyczyną tego zdzierania opon. Problem nadal występuje. Nie ma żadnych luzów w zawieszeniu, auto nie jest obciążane, geometria jak wspominałem - ustawiona (na przedniej osi), ciśnienie zalecane przez producenta a mimo to znowu wyraźnie widać wewnętrzne zużycie opon.
kri$:
Amortyzatory sprawdzone? Ale wygląda raczej na stabilizatory na belce.
yanek:
--- Cytat: "kri$" ---Amortyzatory sprawdzone? Ale wygląda raczej na stabilizatory na belce.
--- Koniec cytatu ---
Niedawny przegląd stanowi że amortyzatory na obu osiach maja prawie fabryczną wydajność. A poza tym raczej nie one są winne przy takim ścinaniu opon. Jest to równomierne zużycie które zaczyna się od mniej więcej połowy i jest coraz większe ku krawędzi,.
A jak się naprawia takie stabilizatory w Matriksie, do jakiego mechanika pojechać?
kosmos2011:
II
.
yanek:
Niewłaściwy kat pochylania., Gdyby chodziło o przednią oś to już bym pewnie o tym nawet nie pamiętał, ale jak usunąć taką wadę na tylnej osi?
Nawigacja
[#] Następna strona