Forum > Getz
[Getz TB] Tylne lewe światło mijania nie działa
marcinsgdz:
Dziś jechałem za Getzem, którego prowadziła żona i zauważyłem, że tylne lewe światło mijania nie działa.
Rozkręciłem lampę i ku mojemu zdziwieniu żarówka OK. Dla pewności i tak ją wymieniłem - bez zmian. Światło stop w tej lampie działa.
W prawej lampie o dziwo wszystko OK.
Co może być powodem? Przeglądnąłem bezpieczniki w kabinie i wydaje się, że są OK. Przednie reflektory też OK.
Czy są jakieś bezpieczniki pod maską, które za to mogą odpowiadać?
robaszek127:
Trzeba sprawdzić miernikiem wtyczkę czy dochodzi napięcie. Jeśli tak to znaczy, że wtyczka nie łączy bo zaśniedziały styki. A jak nie wtedy trzeba szukać już nie w lampie.
marcinsgdz:
Pali bezpiecznik jeden za drugim 10A- oznaczenie w skrzynce: TAIL LH.
Czyli gdzieś jest zwarcie. Czy winą może być przekaźnik od przeciwmgielnych - bo przednie przeciwmgielne nie działają i nie słychać przekaźnika lub coś w kostce lewych przednich drzwi?
misio:
Wg mnie przekaźnik tu nie jest winien ale gdzieś jest zwarcie na kablach. Sprawdź skrzynkę bezpieczników i kable od niej wychodzące. Nie mam doświadczenia w hyundaiach, ale w oplach zdarza się uszkodzenie styków lub kabli (albo nadtopienie w skrzynce bezpiecznikowej).
marcinsgdz:
Znalazłem - poniekąd.
Zaczęłą się topić izolacja na jednym z przewodów - rózowy kolor wchodzi do białej kostki w skrzynce bezpieczników (lewy róg). Zapewne muszę go wymienić? A czy ktoś wie dokąd idzie - na jakim odcinku go wymienić - pali się na odcinku od kostki w BSI na odcinku około 30 cm?
I czy topienie izolacji z czegoś wynika? Czy tylko z przetarcia?
Nawigacja
[#] Następna strona