Forum > i40 VF
[i40 VF] Wibracje podczas jazdy
Alhazar:
Panowie,
Może znajdę tutaj kogoś z podobnym problemem / zjawiskiem.
Od jakiegoś czasu zwróciłem uwagę na występowanie pewnych drgań podczas jazdy.
Mianowicie w przedziale prędkości 70-80 km/h i obrotach 1500/1700 (automat) pojawiają się wyraźne wibracje. Czuć to na całej budzie a najlepiej widać jak się trzęsie fotel pasażera lub lusterko wsteczne :lol:
Nadmienię, że felgi są proste, opony ok, ostatnio dwukrotnie wszystko wyważałem w dwóch wulkanizacjach przy czym w ostatniej to wzrok wlepiłem w felgę i oponę podczas wyważania szukając minimalnych odkształceń, bicia itp.
Jest to bardzo denerwujące, do tego stopnia, że czasami nie mam ochoty nawet jeździć tym samochodem. Dodatkowo zwróciłem uwagę, że przy w/w prędkościach, przy lekkim lub gwałtownym dodaniu gazu samochód jakby przerywał. Tutaj obstawiam, że jest jakiś problem ze skrzynią, ponieważ auto reaguje na gaz, ale coś przeszkadza w płynnej jeździe (skrzynia miesza??).
Zwróciłem też uwagę na brak płynności w zmianie biegów, czasami przy dojeżdżaniu do skrzyżowania skrzynia redukuje biegi bardzo gwałtownie z mocnym szarpnięciem.
W/w objawy są na zimnym i ciepłym silniku. Czasami ich nie ma,ale jest to rzadkość.
Skrzynia nie jest nadmiernie eksploatowana ponieważ jeżdżę spokojnie.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Autem zrobiłem o koło 20 tys km i wcześniej nie było tego zjawiska.
wtom:
albo jakiś luz na układzie napędowym (przegub wewnętrzny półosi, układ różnicowy) albo coś rzeczywiście ze skrzynią. podjedź do fachmanów od skrzyń niech zrobią jazdę testową z diagnostyką
Alhazar:
Auto ma 82 tys przebiegu i jest na gwarancji. Za niedługo mam przegląd, więc niech chłopaki na serwisie się tym zajmą (plus kilka innych rzeczy :mrgreen: )
Zwróciłem też uwagę, że dość mocno telepie silnikiem jak go gaszę, więc może to wina poduszek pod silnikiem lub skrzynią.
wtom:
poduchy bardzo możliwe skoro buja przy gaszeniu
Piotrek79:
Też mi to podchodzi pod poduszki.
Wstaw im auto i niech sprawdzają.
Daj znać co i jak.
[ Dodano: 2017-05-26, 12:46 ]
Czasem jak strzeli poducha a jest olejowa to widać ślady wycieku.
Nawigacja
[#] Następna strona