Forum > i40 VF

[i40 VF] Metaliczny dżwiek przy odpalaniu zimnego silnika z

<< < (2/7) > >>

waszek_rmc:
Oki, muszę zlokalizować najpierw gdzie się znajduje. A czy jakoś można sprawdzic bez odpalania? I czemu na ciepłym nic nie słychać.. jutro z rana odpalę i poslucham

Piotrek79:
Sprzęgło jednokierunkowe to jest ta rolka alternatora po której chodzi pasek wielorowkowy.
Na początku też nie byłem pewny czy to to, ale jak zdjąłem pasek i odpaliłem auto bez paska to miałem już pewność.

kosmos2011:
//www.youtube.com/watch?v=rYKIJves0W0

Od 2013 stosowano sprzęgło 37322-2A120.

waszek_rmc:
Drogie to nie jest, pytanie czy przez to może się coś rozlecieć. Chce poprostu byc pewien ze to o to chodziło. Rozumiem, ze objawy z czasem się nasila
Nadal nie mogę sobie wyobrazić co ma temperatura silnika do tego hałasu i czemu po chwili ustaje...

Przemek:
Myślę że sprzęgiełko hałasowałoby po każdorazowym odpalaniu samochodu, a te dźwięki są tylko przy pierwszym odpaleniu silnika albo kiedy postoi z godzinkę po jeździe. Dźwięk jest taki jak by ktoś włożył blachę w szprychy roweru. Moim zdaniem albo coś jest nie tak z którymś z napinaczy w rozrządzie jest ich tam trzy sztuki albo łańcuch się już rozciągnął. Póki jest ciśnienie w napinaczu to jest wszystko oki a jak postoi chwile i olej spłynie z napinacza to wtedy hałasuje.
 Patent ze zdjęciem paska żeby sprawdzić sprzęgiełko alternatora też jest fajny tylko trzeba trochę podłubać w autku a tam jest mało miejca  :-x

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej