Forum > i30 GD
[I30 GD] Dopalanie DPF jak często u was?
i30_Wroc:
OK, dzięki za informację. Najprawdopodobniej u mnie wypalanie musiało następować gdzieś w trasie, bo raczej podobny objaw bym zauważył, mało jeżdze tym samochodem po mieście. A kontrolka by się przydała to wtedy jasna sytacja by była.
kosmos2011:
http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=36&t=7504&sid=2178effa2152334ceda921f8159f7d1b&start=60
i30_Wroc:
Pytanie tylko dlaczego producent nie dał żadnej kontrolki, aby informować o tym i nie wsazał w instrukcji, schematu postępowania, nie wyłączać silnika itp... Czy zrobił to dlatego, że jest to nieistotne z punktu widzenia działania DPF, czy dlatego że chce aby szybckiej go wykończyć i wrócić na wymianę. Jak skłaniam się do pierwszej odpowiedzi. A jak to jest rozwiązne u innych producentów aut, też nie ma żadnej informacji ?
TomSzy:
ja mam co prawda starszy model, ale silnik pewnie bardzo podobny.. u mnie też co ok 300 km się dopala, nieraz nawet bym powiedział, że częściej.. auto dopiero mam od 3 tygodni, ale już przez ten czas kilka razy miałem okazję zauważyć ten proces, trochę to irytujące :/
jazda głównie po mieście, choć przez te 3 tygodnie zdarzyły się 3 wypady po 150 km, faktycznie wkurzające jest to, jak lecisz trasę 150 km i nic, a dnia kolejnego wypalanie jak masz dojazd do pracy 7 km.. :roll:
Grzesiek202:
Też jestem ciekaw jak to wygląda w waszych i30. A moje zainteresowanie wynika niestety z problemu ze zbyt częstą regeneracją. Sprawa ma się tak: auto ma w tym momencie 14 miesięcy i 45 tys. km przebiegu. Powiedziałbym, że 85% to trasa i to w większości autostrady. Przez ponad rok wypalanie przebiegało tak rzadko, że nawet tego nie zauważałem. Niestety, od jakiegoś czasu było to średnio 120 km, a kiedy (o ironio!) auto jechało autostradą 130km/h, to potrafił się wypalać nawet co 80km! Pierwsza wizyta w ASO: "panie, wszystko OK, komputer nie widzi żadnych błędów, ale proszę obserwować". Druga wizyta i to samo - brak błędów ale umówili mnie na trzecią na wymianę czujnika ciśnienia przy filtrze. Po wymianie i wyjechaniu z ASO na trasę, filtr od razu zaczął się wypalać! No, ale teraz przejechał 326km bez regeneracji. Obserwuję dalej. A jak to wygląda u Was przy podobnych przebiegach?
[ Dodano: 2017-08-05, 21:16 ]
--- Cytat: "Yahoou" ---Witam. Zauważyłem, że coraz częściej w moim aucie dopala sie DPF, obecnie co około 300km. Wydaje mi się, że to trochę zbyt często... Aktualny przebieg mojego H to 7500km.
Napiszcie jak często u Was załącza się wypalanie filtra cząstek stałych.
--- Koniec cytatu ---
Kolego Yahoou - czy coś się zmieniło w temacie wypalania?
Nawigacja
[#] Następna strona