Forum > i30 GD

[I30 GD] Dopalanie DPF jak często u was?

<< < (5/20) > >>

Grzesiek202:
Też bym tak zrobił. Ale w aucie mającym nieco ponad rok i eksploatowanym w sposób wręcz idealny, to niedorzeczne... W przyszłym tygodniu jadę trasę Kielce-Elbląg-Kielce na A1. Jeśli się nic nie zmieni, to zadzwonię do dyrektora serwisu i mam nadzieję, że mi nie puszczą nerwy.

Grzesiek202:
No i nie wiem co mam dalej robić. Na trasie ok 1000 km (z czego ok. 600km to autostrada) było 5 wypaleń. Najdłuższy okres dystans bez regeneracji filtra to ok. 230 km, a najkrótszy ok. 50. Nie widzę żadnej prawidłowości w stylu jazdy. Przeciągnąłem teraz trochę auto na dystansie ok. 250 km w okolicach 3,5 tys obrotów i nic.
Napisałem też do Centrum Obsługi Klienta z pytaniem o typowy dystans pomiędzy regeneracjami (założony przez konstruktorów) i odpowiedź to ok. 350 km "przy prawidłowej eksploatacji". Aha, czyli wychodzi na to, że nie umiem jeździć? :-)

gulgulq:
strasznie to dziwne..ja u siebie w zasadzie nie zauważam kiedy mi wypala
generalnie muszę bardzo specjalnie patrzeć na wskaźnik zużycia paliwa (jazda na luzie) by widzieć czy wypala filtr czy nie

auto jeżdżone codziennie ok. 18 km w jedna strona do pracy - trasa podmiejska bez korków

2 tygodnie temu byłem nad morzem - prawie 800 km w jedną stronę, plus dużo jazdy na miejscu i może z raz zauważyłem że wypala filtr

waszek_rmc:
Ja mam problemy takiej jak Grzesiek202,  z tym ze przelot już prawie 200 tys i auto jakby nie patrzeć 6 letnie. Rozglądałem się za opcjami, w okolicy mam 2 za te sama cenę, nie wiem na która się zdecyduje jeżeli mnie ten DPF z irytuje:
1. Wycinanie, odpięcie od kompa, gość zamiast rury jakieś dziury robi ( podobno z rura kopci),do tego przy okazji moc 20-30% - koszt 800-900 zł (gw 6mcy)

2. Regeneracja, czyli : wyjęcie, wypalanie w piecu indukcyjnym, czyszczenie mechaniczne, coś w sofcie odnośnie błędnych wypalen - koszt 900 zł (gw 12 mcy). Podobno po tej innowacyjnej metodzie sprawność DPF to 98% nowego...

Grzesiek202:
Byłem dziś na 5 wizycie w serwisie! Panowie twierdzą, że nigdy wcześniej nie spotkali się z takim problemem, ale pisali do Hyundai Motor Poland, skąd otrzymali polecenie zmierzenia stopnia jego zapchania (czyli jednak się da?) i wypalenia serwisowego, i tak: pojechałem z ok. 6g sadzy, po wypalaniu serwisowym zostało ok 1,7g, następnie przejechano 50 km i sprawdzono filtr, po takim dystansie było 3g i z takim wynikiem opuściłem serwis. Na moją prośbę przedmuchano też przewody z DPFa do czujnika różnicy ciśnień. Mam pojeździć i zobaczymy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej